Magyar gazdaság

A dátum, amikor növekedésről beszélhetünk!

A világgazdaság ez év végén vagy 2010-ben térhet vissza a növekedéshez, vélekedik a Világbank elnöke.

Robert Zoellick varsói látogatása közben, hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy Lengyelország más országoknál jobb helyzetben van a globális pénzügyi válság átvészelésére, de hozzátette, hogy önelégültségre azért semmi ok. Zoellick szerint a válság hatással lehet a közép- és kelet-európai rövid távú külföldi tőkebefektetésekre.

A Világbank most 1,7 százalékos világgazdasági visszaesést valószínűsít erre az évre, és 2,3 százalékos átlagos növekedést jövőre.

Előrejelzése szerint a legnagyobb visszaesésre a fejlett országokban kell számítani: átlagosan 2,9 százalékos, az OECD-tagországokban átlagosan 3 százalékos, az euróövezetben 2,7 százalékos, Japánban 5,3 százalékos, az Egyesült Államokban 2,4 százalékos lehet a hazai össztermék (GDP) csökkenése az idén. Jövőre átlagosan 1,6 százalékos növekedésre számít a Világbank a fejlett országokban.

Novemberben idénre 0,1 százalékos visszaesést, jövőre 2,0 százalékos növekedést jósolt. A felzárkózó európai és közép-ázsiai gazdaságokban 2,0 százalékos visszaesés várható idén és 1,5 százalékos növekedés jövőre, a novemberben várt 2,7 százalékos, illetve 5,0 százalékos növekedés helyett. Oroszország GDP-je 4,5 százalékkal eshet az idén és stagnálhat jövőre, Lengyelországé 0,5 százalékkal bővülhet idén és 2,8 százalékkal nő jövőre. Kínában idén 6,5 százalékos, jövőre 7,5 százalékos növekedésre számít a Világbank.

GDP Oroszország világgazdaság növeekdés hazai össztermék válság
Kapcsolódó cikkek