Magyar gazdaság

A munkahelyek számának csökkenését csak gyors akció állíthatja meg

A nemzetközi gazdasági válság közepette a munkahelyek számának csökkenését az Európai Unióban (EU) csak gyors és határozott intézkedésekkel lehet megállítani. Erre a megállapításra jutottak az EU munkahelyekkel, munkapiaccal foglalkozó csúcstalálkozójának résztvevői csütörtökön Prágában.

-Támogatni kell a munkahelyüket elvesztett emberek átképzését, az új vállalkozások létrehozását és a munkaidő megrövidítését - idézett az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a közösen elfogadott dokumentumból. Leszögezte: alapvető feladat, hogy nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik már elveszítették munkahelyüket. A fórum résztvevői megpróbálták azonosítani azokat a lépéseket és intézkedéseket, amelyekkel a elleni küzdelmet hatékonyabbá lehetne tenni. Egyetértés volt abban, hogy azonnali cselekvésre van szükség.

A tagországok vezetői sürgették a nem bérjellegű költségek csökkentését is a munkahelyteremtés esélyének növelésére. Márciusban az uniós munkanélküliség meghaladta a 20 millió főt, ha nincs változás, akkor a szám jövőre 26 és fél millióra nőhet, ami 10,9 százalékos munkanélküliségi arányt jelentene. A csúcstalálkozón a előző, a mostani és a következő EU-elnökség - az EU-trojka: Franciaország, Csehország, Svédország - illetékes miniszterei, illetve a szociális partnerek, a szakszervezetek képviselői vettek részt. A szakszervezetek és a munkáltatók meglehetősen elnagyoltnak értékelik a mostani csúcsra kidolgozott elképzeléseket a foglalkoztatás javítására. - A munkahelyek megtartásával kapcsolatos európai uniós tevékenység nem a csúcstalálkozóval kezdődött, és nem is azzal zárul.

A csúcstalálkozó azonban alapvető fontosságú és lényegi lépést jelent a tagországok ez irányú tevékenységének összehangolására és hatékonyabbá tételére - jelentette ki a találkozó után sajtóértekezleten Barroso. A tisztségéből a héten végleg távozó Mirek Topolanek cseh miniszterelnök ugyan egy kérdésre azt mondta, hogy ha valaki keres munkát, akkor talál is, de elismerte, hogy miközben az EU a foglalkoztatás javításának céljaival egyetért, annak módozataiban még nincs igazán egyetértés, a szociálpolitika terén még nincs egység. - Kezdeményezzük, hogy európai szinten készüljön felmérés a munkahelyekről és az átképzési lehetőségekről. Tőkét biztosítunk az átképzés számára, és csökkentjük az új vállalkozások adóját - mondta az Európai Bizottság elnöke.

Az EU különösen fontosnak tartja a kis és közepes nagyságú cégeket. Az EU-ban ide tartozik az összes cég 99 százaléka, és ők foglalkoztatják az összes alkalmazottnak a 67 százalékát.

bérjellegű költség akció csökkenés kkv szám munkahely
Kapcsolódó cikkek