Magyar gazdaság

"Aki már nem terhelhető, annak a vállára nem szabad további terheket rakni"

Kríziskezelő válságalapot hoz létre a kormány azoknak a szegényeknek, akiket hátrányosan érint a gyes rendszerének megváltoztatása; továbbá a kabinet már dolgozik egy olyan konstrukción is, amelyben a lakásukat elveszítők feje fölött mégis maradna tető - derül ki a Népszabadság Herczog László szociális és munkaügyi miniszterrel készített interjújából.

Herczog kifejtette: a munkahelyek megőrzése érdekében folytatják a négy plusz egyes programot (négynapos munkahét plusz egy nap képzés), és pályázatokat indítanak, kis-, közép- és nagyvállalkozásoknak egyaránt (húsz, illetve tízmilliárdos keretből), hogy elősegítsék a cégek túlélését. Az újságnak adott interjúban kiemelte: Azokat a munkahelyeket kívánják megmenteni, amelyek gazdaságosak.

A kiírt pályázatokon - melyek pénzösszegei kifizetésének akadozását a miniszter elismerte - mintegy 24 ezer munkahelyet menthetnek meg, a munkaügyi központok tízmilliárdos programjával pedig még egyszer ugyanennyit terveznek. Európai Uniós támogatásokkal további 50 ezer veszélyeztetett munkahelyet tarthatnak meg.

A szociális kiadásokat megkurtító intézkedések újragondolásáról világot látott hírekre Herczog azt válaszolta: ugyan a költségvetési keretek adottak, és erről a pályáról letérni nincs mód, nem lehet fűnyírószerűen megvalósítani az intézkedéseket. A teherbíró-képességet kell figyelembe venni az egyes társadalmi csoportoknál: aki már nem terhelhető, annak még a válság miatt sem szabad további terheket a vállára rakni.

A korábban elindított, többek között Ferge Zsuzsa nevével fémjelzett gyermekszegénység elleni program, alanyi jogú ellátás és deszegregációs politika szerinte jelenleg finanszírozhatatlan.

A segélyekről és a rászorultsági elvről szóló vita alapvető hátráltatójaként kiemelte: a feketegazdaság súlya miatt az ismert jövedelmek nem valósak. "Ha azok volnának, könnyű lenne a helyzet. Differenciálhatnánk a jövedelemnagyság alapján. Csakhogy vannak a valódi minimálbéresek, meg azok a vállalkozások, ahol papíron ugyan minimálbéreket fizetnek, de különben gyakran magas jövedelmeket biztosítanak. Őket preferáljuk?"

A korábban felhalmozott közüzemi és egyéb tartozásaik miatt utcára kerülő családok segítésére továbbra is tervezik válságalap létrehozását: jelenleg olyan konstrukción dolgoznak, hogy ilyen esetben ne az utcára kerüljenek a családok, hanem inkább veszítsék el a tulajdonukat, de maradhassanak a lakásban, bérlőként.

Herczog László válságalap szociális és munkaügyi miniszter ferge zsuzsa fektetegazdaság
Kapcsolódó cikkek