Magyar gazdaság

Alkotmányt módosíthatnak ma, hogy kevesebb pénzt kapjanak a képviselők

Ma dönthet az Országgyűlés az államigazgatási vezetőket érintő takarékossági lépésekről, ha a módosító javaslatok megszavazása után a zárószavazásra is sor kerül, ahogy az a napirenden szerepel.

A Bajnai-kormány első ülésén – április közepén – megszületett javaslat tartalmazza a miniszteri fizetések 15 százalékos mérséklését, illetve a hivatalos külföldi utak napidíjainak felére mérséklését.

Emellett megszűnik az államtitkári illetmények eltérítésének (növelés/csökkentés) lehetősége, továbbá a kabinet tagjainak jubileumi juttatásai, valamint a kormányváltás után tovább szolgáló állami vezetők ki nem vett szabadságát sem lehet a jövőben pénzre átváltani.

Emellett pénteken benyújtotta a képviselői költségtérítésekre vonatkozó kedvezmények megszűnéséről szóló, az alkotmányt is módosító javaslatát Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes. Az indítvány kétharmados többséget igényel, elfogadása esetén január 1-jétől a magánszemélyekkel azonos feltételekkel adóznának az országgyűlési képviselők is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

miniszteri fizetés képviselő Bajnai Gordon Göndör István alkotmány költségtérítés Képviselői költségtérítés 15 százalék juttatás
Kapcsolódó cikkek