Magyar gazdaság

Az ország 3. leggazdagabb települése egy 26 fős falu - Teresztenye

A CID Cég-Info Kft. jövedelemindexének adatai szerint egy alig több mint kéttucatnyi lakosú falu, Teresztenye Magyarország harmadik leggazdagabb települése.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu honlapja szerint is Magyarország egyik legkisebb települése.

A CID Cég-Info Kft. ranglistáján Budapest 2. és 12. kerülete után Teresztenye a maga 149 ezer forintos egy főre eső jövedelmével az előkelő 3. helyre került.

A mindössze 26 állandó lakosú helység létszáma folyamatosan csökken, ám a hat helyi család az adatok szerint ügyesen használja ki a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket: összesen 116 férőhelyet kínálnak a helyreállított parasztházakban.

A falu az Aggteleki karsztvidékhez tartozó Galya-fennsík lábánál fekszik a hegylábfelszínen kialakult mélyedésben. Itt tör felszínre a hegység mélyéből egy állandó vízhozamú forráspatak; a Kinizsi-forrásbarlang mögött a fennsík hatalmas karsztvíztározót rejt.


Nagyobb térképre váltás

A falusi turizmus fellendülését nagyban elősegíti a település kedvező fekvése is, hiszen az Aggteleki Nemzeti Park határa a kis falu pereméig húzódik, így igen kedvező adottságokkal rendelkezik a csendes, erdei-mezei rekreációra, pihenésre, kikapcsolódásra.

A település Budapesttől 240, Miskolctól 60 kilométerre fekszik.

parasztházak leggazdagabb település cid céginfo teresztenye jövedelemindex falusi turizmus
Kapcsolódó cikkek