Magyar gazdaság

Bajnai: stabilabbá vált Magyarország

Elindultunk egy úton, amelyet nemcsak a forint erősödése vagy az alacsony költségvetési hiány jellemez, de a visszatérő bizalom is – mondta Bajnai Gordon.

A kormányfő szerint a piac visszajelzései és a külföldön folytatott tárgyalások egyaránt azt mutatták, hogy az ország jó úton indult el, amelyről nem szabad letérni. Hozzátette: az elmúlt hetekben, az új kormány felállása óta Magyarország politikai és gazdasági értelemben egyaránt stabilabbá vált.

A kormány az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett partnereivel, és az eltelt szűk egy hónapban számtalan fontos, a válság hatásainak enyhítésére képes intézkedést hozott – emlékeztetett. Beszélt arról is, hogy a parlamenti többség támogatásával következetesen végrehajtják a válságkezelő programot; jelentősen visszafogták az állami kiadásokat, s további intézkedésekre is készülnek.

A Bajnai-csomag első elemeiről – a nyugdíj- és adótörvények módosításáról – egyébként ma tartják a zárószavazást. Júliustól megszűnik a 13. havi az áfa kulcsa 20-ról 25 százalékra nő. A személyi jövedelemadó alsó sávhatára 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik. Nő a jövedéki de a munkáltatói járulék 32-ről 27 százalékra csökken. A táppénz mértéke egységesen tíz százalékkal mérséklődik.

Bajnai Gordon áfa 13. havi nyugdíj Magyarország jövedéki adó sávhatár gazdaság
Kapcsolódó cikkek