Magyar gazdaság

Fizessék időben számláikat a kormányok! - 65 milliárd euró mínusz évente

65 milliárd eurós tőkeinjekciót jelentene az európai gazdaságoknak, ha a kormányok határidőre fizetnék számláikat – írja elemzésében az Intrum Justitia.

Az Intrum Justitia 5000 vállalkozásra kiterjedő felmérése rámutatott arra, hogy a kormányok Európa-szerte megbízhatatlanabbak kötelezettségeik rendezése tekintetében, mint a magánvállalatok, mivel számláikat 37 nappal az átlagos 30 napos határidőn túl egyenlítik ki.

„Az európai kormányok egy része hatalmas összegeket pumpál a gazdaságba a cash-flow növelése érdekében, ugyanakkor saját számláit nem rendezi határidőn belül” – mondta el Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. „Az európai cégek, különösképpen a kis-és középvállalatok a túlélésért küzdenek, így egy 65 milliárd eurós tőkeinjekció tényleges mentőövként szolgálhatna.”

Az Európai Fizetési Index (EPI) felmérés szerint a fizetési késedelem Európában 17 napról 19 napra növekedett; ez a legmagasabb érték 2004 óta. Szintén aggodalomra adhat okot, hogy a leírási veszteség európai szinten 2 százalékról 2,4 százalékra nőtt, ami összességében 270 milliárd EUR veszteséget jelent a gazdaságoknak.

Szemben a 2008-as 53 százalékkal, 2009-ben a számláknak csupán 50 százaléka kerül 30 napon belül kifizetésre Európában. Nem véletlen, hogy a megkérdezett válaszadók több mint 70 százalék-a- a tavalyi 30 százalékkal szemben- úgy véli, hogy a következő 12 hónapban tovább fognak növekedni a késedelmes és nemfizetési kockázatok.

Magyarországon sem kedvezőbb a helyzet, mint Európa más országaiban: ha a hazai közigazgatás határidőre fizetné számláit, az közel 1 milliárd euro tőkeinjekciót jelentene a gazdaságunknak. Egyéb mutatók tekintetében sincs ok derűlátásra, hiszen a fizetési késedelem 25-ről 28 napra, míg a leírási veszteség 2,4 százalékról 2,7 százalékra nőtt egy év alatt. A leírási veszteség jelenlegi mértéke 4,2 milliárd euróba kerül a magyar gazdaságnak évente. A több mint 90 napja ki nem egyenlített követelések aránya 50 százalékkal 12-ről 18 százalékra emelkedett, ami vészjósló a leírási veszteség várható alakulására.

Intrum Justitia Európai Fizetési Index késedelem késedelmes fizetés EPI
Kapcsolódó cikkek