Magyar gazdaság

Kiakadtak az osztrákok a magyar vámosokon

Magyar vámosok intézkedései ellen tiltakozott egy hétfői közleményében az osztrák autóklub

Az utóbbi időben a szokásosnál is többen fordultak kérdéssel az az osztrák autóklub (ÖAMTC) jogi tanácsadó szolgálatához azzal kapcsolatban, hogy a magyar vám- és pénzügyőrség megbírságolta őket jövedéki termékek - alkohol, illetve dohányáru - Magyarországra való bevitele miatt.

Egy tiroli utazóval például, aki kétszáz szál cigarettával a csomagjában akart beutazni az országba, azt közölte egy magyar vámos, hogy csak negyven szálat vihet át a határon, és az efeletti mennyiséget megsemmisíttette vele - írta az ÖAMTC. Egy stájerországi családot például 20 ezer forintra bírságoltak, miután a határátlépés után 2,5 liter pálinkát találtak náluk.

A közleményben azt is megjegyzik: a magyar vámosok nem fogadhatnak el készpénzben bírságot.

Az európai unión belül magánszemélyek magáncélú használatra vámmentesen szállíthatnak termékeket egyik tagországból a másikba - emlékeztet az autóklub idegenforgalmi referense, Silvie Bergant. "Ezt a tényt azonban a jelek szerint nem közölték még minden magyar vámossal" - tette hozzá.

Tömény alkoholtermékek esetében tíz liter, cigaretta esetében nyolcszáz szál a magáncélra engedélyezett mennyiség. Magyarország Romániával és Bulgáriával szemben tartja fenn az unión kívüli országokra vonatkozó korlátozást, ezekből az országokból kétszáz szál cigaretta szállítható magáncéllal Magyarországra. Magyarországról Ausztriába szintén kétszáz szál vihető be vámmentesen - idézi fel az osztrák autóklub.

alkohol jövedéki termékek jövedéki szabályok vámosok szeszesital adó-és vámügyek cigaretta
Kapcsolódó cikkek