Magyar gazdaság

Mégis van új a nap alatt

Kevesebb jövedelemadót fizetünk 2010-ben, de ennek komoly ára lesz.

Miközben 190 ezer és 300 ezer forint közötti bruttó jövedelem mellett valóban jelentősen csökken jövőre a személyi jövedelemadó mértéke – hála az 5 millió forintra emelkedő sávhatárnak és az adójóváírás szélesítésének –, a kormány 2010-es csomagja bővelkedik kellemetlen meglepetésekben.

Ezek egyike, hogy a rehabilitációs hozzájárulás az ötszörösére emelkedik, a béren kívüli juttatásokat pedig 32 és 96 százalék közötti adó- és járulékteher sújtja.

Az üdülési csekk, a melegétel-utalványok és a helyi utazási bérletek a kivételezettek közé tartoznak a maguk 32 százalékos „kedvezményes” adóterhelésével.

A tételes, 1950 forintos eho megszűnik, a százalékos eho azonban 11-ről 27 százalékra nő. A kormány nemcsak a 30 millió forintnál értékesebb lakásokra és házakra vet ki 0,35 vagy 0,5 százalékos adót, hanem a vízi és légi járművekre, valamint a 170 lóerőnél nagyobb teljesítményű személygépkocsikra is.

Emellett 15 százalékkal emelkedik a gépjármű- és 5–10 százalékkal a jövedéki is. A kedvezmények körét radikálisan szűkíti a kabinet, mind a személyi jövedelemadó, mind a társasági adó terén.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

forint sávhatár üdülési csekk adó rehabilitációs hozzájárulás
Kapcsolódó cikkek