Magyar gazdaság

Segítséget várnak a gyémántkereskedők

Állami segítséget kérnek a belga gyémántkereskedők. Az antwerpeni gyémántszövetség több pénzintézettel is megállapodott arról, hogy a köveket fedezetként elfogadva egymilliárd eurós hitelkeretet nyitnak a kereskedők számára.

A bankoknak azonban ehhez nem csak hatósági jóváhagyásra van szükségük, de ahhoz is ragaszkodnak, hogy a flamand regionális kormányzat vállaljon 200 millió eurós garanciát az ügyletre.

A világ nyersgyémánt-forgalmának 80, a csiszolt kövekének pedig felét kezelő Antwerpent igen csak súlyosan érintette a válság nyomán bekövetkezett árcsökkenés, illetve az eladások 30 százalékos visszaesése.

A város mintegy 1800 kereskedése közül sokan küszködnek likviditási gondokkal azért, mert nem hajlandóak veszteséggel túladni a 2008-as piaci csúcs idején vásárolt portékától.

A bankok pedig sorra fagyasztják be hiteleiket, mert megkérdőjelezik a a kereskedők fedezetként használt, kifizetetlen számláinak valós értékét.

Magukat a köveket a bankok jelenleg nem fogadhatják el fedezetként; a belga bankfelügyelet fél kitenni a pénzintézeteket a gyémántárak volatilitásának.

gazdasági válság állami segítség gyémántkereskedő gyémántkereskedelem
Kapcsolódó cikkek