Magyar gazdaság

Itthon tartanák a pénzt

Nehezebbé válik a jövedelmek és vagyonok kimenekítése az országból – ebben merülhet ki a 2010-től az offshore cégek elleni küzdelem jegyében hatályba léptetendő törvénymódosítások hatása.

A kormány többek között forrásadót vetne ki, szigorítaná a külföldi cégekre vonatkozó szabályozást. A rendelkezések – így a valós gazdasági jelenlét számonkérése az unión belül is – lezárnak egyes jól bejáratott „útvonalakat”, és a struktúrák átalakítására kényszerítik az adózókat.

Lesznek, akiknél mindez akkora költséggel járna, hogy inkább lemondanak a jövedelmek offshore államokba pumpálásáról, ám minél nagyobb az érték, annál jobban megéri fenntartani az összetettebb „adóoptimalizáló” rendszereket is.

Az EU szintén igen aktív: készül a kamatadóról szóló direktíva frissítése, és sorra születnek megállapodások az unión belüli és kívüli államokkal az adatok megosztásáról. A tét nagy: becslések szerint a tagországokat 200-250 milliárd eurós kár éri az adókikerülések miatt. Ciprus például nagy „befogadó” – s ebből igen jól meg is él.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

offshore adóparadicsom cégek forrásadó
Kapcsolódó cikkek