Magyar gazdaság

Már idehaza sem mindenki borúlátó

A 2009. március–május közötti időszakban javultak a gazdasági szereplők bizalmi mutatói – számolt be az Ecostat. Így azt valószínűsítik, hogy az év második felében már nem zuhan tovább a magyar gazdaság teljesítménye.

Júniusban a top 100 vállalati kör mutatója 8 százalékponttal csökkent, 55,8 százalékra, továbbra is ezt a kört érinti a leginkább a külső kereslet szűkülése.

A nagyvállalatok fejlesztési elkötelezettsége az előző hónapokhoz képest kissé javult, de továbbra is alacsony, 40 százalék. A vállalkozások lanyha beruházási ambícióit alátámasztják a legfrissebb rendelésállományi adatok. Eszerint a legnagyobb száz vállalat 35 százaléka az ilyenkor megszokottnak megfelelő, 3 százaléka a szokásosnál nagyobb rendelésállományt tart nyilván. A rendelések visszaesését 62 százalékuk jelezte.

A hazai kis- és középvállalatok rövid távú üzleti várakozásai az előző hónaphoz képest érdemben nem változtak. A cégek felének visszaesett a teljesítménye.

Negatívan értékeli a lakosság a nemzetgazdaság múlt évi folyamatait. Javult viszont a hazai gazdaság jövő évre várt tendenciáiról alkotott véleménye. Az index értéke júniusban 87,2 százalék, ez 20,7 százalékponttal magasabb a májusinál. A munkaerő-piaci helyzetre vonatkozó lakossági megítélések kedvezőtlenek, ám júniusban javultak.

borúlátó kis- és középvállalatok derűlátó nagyvállalatok
Kapcsolódó cikkek