Magyar gazdaság

"Még nem törtük el a recesszió gerincét", de nem kell több pénz az amerikai gazdaságélénkítésre

Az amerikai elnök kész megfontolni újabb gazdaságösztönző programot, ha szükséges lenne, de pillanatnyilag nem úgy tűnik, hogy szükség lenne még több pénzre, így vélekedett a Fehér Ház vezető gazdasági tanácsadója, David Axelrod vasárnap az NBC televízió "Meet the Press" című műsorában.

Még nem törtük el a gerincét. Még nagyon nehéz szakaszokon kell átvitorláznunk. Ősszel megnézzük, hol tartunk, de most úgy véljük, hogy amit eddig tettünk, az megfelel a követelményeknek. Ha többre lesz szükség, akkor majd megvitatjuk a kérdést - mondta Axelrod.

A kérdés azért vetődött fel, mert az eddigi élénkítő programokat főleg a elleni küzdelemmel indokolták, azonban a helyzet rosszabbodik.

Májusban 9,4 százalékos volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban, és a Fehér Házban a múlt héten úgy becsülték, hogy rövidesen elérheti a 10 százalékot. Axelrod vasárnap elismerte, hogy a helyzet nem jó, de úgy vélte, hogy még rosszabb lenne az eddigi kormányzati beavatkozás nélkül.

Az Egyesült Államokban az új elnök Barack Obama sürgetésére februárban iktatták törvénybe a második törvényt a gazdaság ösztönzésére, 787 milliárd dolláros kerettel, kisebb részt - a program 37 százalékának erejéig - átmeneti adókedvezményekre, nagyobb részt az egészségügy, az oktatás, egyes szociális programok és beruházások támogatására.

A teljes összegből 184,9 milliárd dollár van előirányozva erre az évre, 399,4 milliárd dollár jövőre, a többi a későbbi évekre. Ez már a második gazdaságösztönző program volt, az elsőt tavaly februárban fogadta el a kongresszus, 168 milliárd dolláros kerettel, nagyrészt egyszeri adóvisszatérítésekre. A keretből 152 milliárd dollárt szántak a tavalyi évre.

Obama axelrod gazdaságösztönző program gazdaságélénkítés
Kapcsolódó cikkek