Magyar gazdaság

Megkérdőjelezik a nyugdíjkorhatár-emelést a német szociáldemokraták

A gazdasági válságra való tekintettel vetették fel német nagykoalíció kisebbik pártjának politikusai a 67 éves nyugdíjkorhatár jogosultságát. A kormány válasza azonban egyértelmű: nem áll szándékukban változtatni.

Több SPD-s politikus - bulvársajtón vagy nyilatkozaton keresztül - kiállt a jelenlegi nyugdíjkorhatár-módosítás felülvizsgálata mellett. Az idősek egyre romló munkaerőpiaci lehetőségeivel érvelnek az emelés elhalasztása mellett.

A kormány és a CDU azonban nem akar hallani ilyen ötletekről. Kitartanak a 2007-es paktum mellett, melynek értelmében 2012 és 2029 között fokozatosan 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt - idézi fel a Handelsblatt. Aki hamarabb menne nyugdíjba, annak ahhoz külön járulékot kell majd fizetnie. Igaz, a törvény előír későbbi kormányzati felülvizsgálatokat, hogy a korhatáremelés az idősebbek gazdasági és szociális helyzetének esetleges változása mellett továbbra is fenntartható-e. A kormány azonban jelenleg ez elől is elzárkózik.

Az OECD felhívta a figyelmet: a válság kiélesíti a demográfiai kihívást, így nem lehet megkerülni a nyugdíjkorhatár-emelést.

Németország SPD CDU német kormány demográfia emelés jogosultság OECD nyugdíj nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek