Magyar gazdaság

Nyers Rezső a válságról: "Valamennyire azért tudnánk védekezni"

Egy válságban semmi sem elképzelhetetlen. Az azonban elfogadhatatlan, hogy megalapozatlan – gyakran szakértői – vélemények befolyásolják és határozzák meg a folyamatokat, alakítsák akár a külföldi, akár a belföldi befektetők véleményét – mondta Nyers Rezső a Népszavának adott interjújában.

A Bankszövetség  főtitkára szerint ebben a helyzetben a külfölddel szemben nehéz védekezni, különösen akkor, amikor egy-egy nemzetközi hitelminősítő intézet megalapozatlan véleményt tesz közzé, nem mellékesen azután, hogy teljesen elvesztette a hitelességét - mondta el Nyers Rezső a Népszavának.

Arra a kérdésre, valóban ennyire védtelenek vagyunk-e a válsággal szemben, Nyers Rezső úgy válaszolt: Valamennyire azért tudnánk védekezni. Legalább itthon megalapozottabb véleményt képviselhetnénk, önbizalmat és magabiztosságot kellene kifelé sugároznunk. Csak egy példa: az év elején talán az egész világot bejárta a hír, hogy Magyarország egy éven belül lejáró devizaadósságainak a devizatartalékokhoz viszonyított aránya 170 százalékra tehető, ami rendkívül magas.

Aztán amikor egy hónappal ezelőtt a Nemzetközi Valutaalap kiadta a helyesbítést, hogy tévedtek, számítási, módszertani hibákat követtek el, és a valós arány 100 százalék körüli – azaz Magyarország rövid lejáratú adóssága megbízhatóan teljesíthető –, a hír már nem igazán kapott publicitást. A külföldi anyabankok szerencsére egymás után jelezték az egyértelmű elkötelezettségüket, hogy nem csupán fenntartják, hanem növelik a magyarországi elkötelezettségüket.

Leszögezte: a magyar pénzügyi világban egyértelmű jelei vannak a helyzet javulásának. De fellendülésről még nem lehet beszélni, inkább csak megnyugvásról. Egyelőre annyit lehet mondani, hogy oldódtak a likviditási feszültségek, különösen a devizaforrások elérhetősége javult. A bankokat ért veszteségek kezelhető keretek között maradtak.

Nyers Rezső szerint a hitelezési bukások egyelőre inkább növekednek majd az előttünk álló hónapokban, ám drámai növekedésre remélhetőleg nem kell számítani. A vállalati és lakossági hitelek területén is vannak pozitív jelek, bár vannak olyan problémák is, amelyek komoly erőfeszítéseket igényelnek.

deviza bankszövetség Nyers Rezső pénzügy Nemzetközi Valutaalap anyabank válság
Kapcsolódó cikkek