Magyar gazdaság

Referencia-ország lett hazánk az uniós projektben

Az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarország a testület által kezdeményezett „Kiváló Európai Desztináció” projektet legjobban megvalósító három ország egyike – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. közleményében. Ez komoly elismerés az Európai Unió részéről, hiszen a projekt folytatására vonatkozó javaslatok a három ország tapasztalatain fognak alapulni. Az értékelésre vonatkozó anyag augusztus végére készül el a Bizottság részére.

Magyarország, a Magyar Turizmus Zrt és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságának együttműködésében a kezdetektől fogva, harmadik éve vesz részt az Európai Bizottság projektjében, amelynek során minden évben változó témakörben választják ki az adott témában legjobb hazai turisztikai desztinációt.

A 2008/2009-ben indult projekttéma a ,,Tourism and protected areas”, aminek keretében „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációját” választották ki. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára.

Idén májusban zárókonferencia keretében szakmai döntőbizottság választotta ki a magyarországi pályázat győztesét. A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” címet az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei” című pályaműve nyerte el.

A projekt 2006-ban valósult meg először, amikor „Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja” került kiválasztásra. E pályázat magyarországi nyertese az Őrség lett, amely a promóciós támogatások mellett 2007 októberében – kilenc másik nemzeti győztes pályázóval együtt – az Európai Turizmus Fórumon, Portugáliában vehette át a megtisztelő ,,Kiváló Európai Desztináció” címet Günter Verheugen-től, az Európai Bizottság alelnökétől.

Második alkalommal, 2007-ben a pályázat célja a ,,Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációjának” kiválasztása volt, amelynek első helyezettje a Hortobágy lett. A megelőző évhez hasonlóan, de már 19 európai nyertes társával együtt 2008 szeptemberében a franciaországi Bordeaux-ban megrendezett Európai Turizmus Fórumon vehette át az elismerést a pályázat nyertese. A 2009-es Európai Turizmus Fórumra Brüsszelben kerül majd sor.

turizmus turisztikai desztináció Brüsszel Európai Unió EDEN
Kapcsolódó cikkek