Magyar gazdaság

"A diploma egyre inkább csak szűrő" - Mi számít a cégeknek?

A többciklusú képzés legnagyobb vívmánya a gyakorlatorientált szemlélet lehet – vélekednek a munkaadók az új felsőoktatási rendszerről.

A kérdés azért aktuális, mivel az alapképzésben (BSc) részt vevő végzősök várhatóan még az idén bekerülnek a munkaerő-piaci körforgásba.

A vállalatok kíváncsian várják, mennyiben jelent újdonságot az alapképzés a korábbi, főiskolai diplomához képest, annak azonban már örülnek, hogy a papír megszerzését szakmai gyakorlathoz kötötték.

Többen elmondták lapunknak: a diploma egyre inkább csak szűrő a kiválasztás során, a cégek szempontjai között sokkal nagyobb súllyal szerepel a biztos nyelvtudás, a csapatszellem, a tanulási készség és a motiváció.

Igaz, továbbra is vannak, akik szerint a kvalifikáltabb munkát igénylő területeken való érvényesüléshez érdemes masterfokozatot szerezni.

Nem optimisták a felsőoktatási intézmények, amelyek meglehetősen vegyes érzelmekkel engedik útjukra a bolognai rendszer első alapszakos diplomásait.

Tapasztalataik szerint a cégek véleménye eltérő: egy részük ugyanolyan elvárásokat támaszt a friss diplomásokkal szemben, mint eddig, más részük a BSc-diplomával csak technikusnak venné fel a most végzett hallgatókat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

végzős bolognai rendszer cégek diplomások
Kapcsolódó cikkek