Magyar gazdaság

A világ legdrágább városai – Galéria

A Mercer idei évben is megjelentette a világ legdrágább városainak listáját. Eszerint a korábban az első helyet elfoglaló London ma már messze elmarad versenytársaitól. Az első két pozícióját Japán őrzi.

A világ legdrágább városa jelen pillanatban Tokió, a második pedig Oszaka. Az európai városok között elsőként végző Moszkva a harmadik helyig jutott, holott az előző évben még az orosz főváros foglalta el a trónt – írja a Guardian. A sorban következő európai városok: Genf és Zürich, a negyedik és hatodik helyet foglalják el (tavaly nyolcadik és kilencedik helyen álltak).

Koppenhága tartotta hetedik helyét, míg Milánó és Párizs egy-egy helyet zuhanva a tizenegyedik és tizenharmadik pozíciót szerezte meg. Az európai városok egyébként ebből a szempontból rekorderek: Varsó például a tavalyi 35.-ről a 113. helyre esett vissza, de Glasgow és Birmingham is 60, illetve 59 hellyel végzett rosszabbul. A korábban a top tízben található Oslo és London mosta 14. és 16.

A Közel-Kelet viszont jelentős emelkedést könyvelhetett el: Dubai és Abiu Dzabi mostanra a 20. és 26 helyig jutottak a tavalyi 52. és 65. helyről. A térség legdrágább városa továbbra is Tel Aviv, jelenleg a 17 helyen áll.

A dollár gyengülésének köszönhetően az amerikai városok jól teljesítettek: New York még mindig a kontinens legdrágább városa és egyben csatlakozott a globális top tízhez is, a nyolcadik helyen. Los Angeles a 23., Washington a 41.

Mivel a japán jen jelentősen erősödött a dollárhoz képest, Tokió megtette az utolsó lépést és elfoglalta a globális vezető helyet, míg Oszaka a tavalyi 11. pozícióból ugrott fel a második helyre. Sorrendben a következő ázsiai város az ötödik Hongkong, a top tízes lista legvégére pedig még Szingapúr is befért.


[enews_gallery id='360479']

Mercer lista legdrágább város
Kapcsolódó cikkek