Magyar gazdaság

Átadtak 265 kilométer felújított közutat - Interaktív térkép!

Interaktív térképen követhetik az egyes útfelújítási projekteket, azok előrehaladását az érdeklődők.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programok (ROP) keretében újítják fel Magyarország mellékúthálózatának több elemét.

A munkálatoknak köszönhetően az érintett kisebb települések fejlődése is megindulhat, de a megfelelő közlekedési infrastruktúra javítja a kistérségi központok gyorsforgalmi úthálózat elérését, és növeli majd a vállalkozó kedvű beruházók érdeklődését e térségek iránt. Máig a tervezett felújítások mintegy negyedét adták át a fogalomnak.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból megvalósuló útfelújítási projektek lebonyolítását a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mint projektgazda látja el az ország összes régiójában. A beruházások az egyik legfontosabb célkitűzését, a régiók közti fejlettségbeli különbségek csökkentését segítik elő - mutat rá a Magyar Közút Nonprofit zrt. közleménye.

Az uniós támogatású útfelújítások rendszerét a kétéves időtartamra elkészített Akciótervek tartalmazzák. Az egyes régiókban megvalósuló útfelújítások hossza és száma eltérő, hiszen hazánkban is nagy különbségek mutatkoznak a régiók fejlettségi szintje tekintetében. Jelenleg a felhasználható összeg országosan eléri az 50 milliárd forintot, amely mintegy 1100 kilométernyi út felújítására lesz elegendő.

A leginkább felújításra szoruló útszakaszokat azok burkolatjellemzői, baleseti és forgalmi adatai, illetve a potenciális felújítás térségfejlesztési szempontjainak figyelembe vételével választottuk ki – mondta el Lehel Zoltán, a társaság program igazgatója. A mai napig a Magyar Közút a fenti útszakaszok háromnegyedére – a magyar és az EU-s szabályrendszernek egyaránt megfelelően – folytatott le sikeres közbeszerzési eljárást, és ezzel elindulhatott a kivitelezés 2008-ban, illetve 2009-ben. A felújítások magas minőségi követelmények betartásával valósulnak meg az országban – egyes esetekben az átadást késleltette, hogy a társaság csak a legmagasabb szakmai követelményeknek megfelelő munkát fogadta el teljesítettnek.

Eddig 265 kilométernyi útszakasz készült el első osztályú minőségben, ami a teljes feladatnak a negyedét teszi ki. A többi útszakasz folyamatban lévő építési munkáinak legnagyobb része az idei évben befejeződik. Ez összesen 120 útszakaszt érint 737 kilométer hosszan, melyhez közel 35,4 milliárd forint forrást biztosít az Európai Unió.

A soron következő, 2009-2010-es akciótervi projektek előkészítése elindult, a kivitelezések leghamarabb jövő tavasszal indulhatnak el a régióktól a projektre elnyert támogatás függvényében.

Az információs oldalon az egyes projektekről további adatokat is megtudhatnak az érdeklődők, sőt egy interaktív térképen a projektek elhelyezkedését, előrehaladását is szemmel követhetik.

Magyarország Fejlesztési Terv támogatás Regionális Operatív Programok közút ROp
Kapcsolódó cikkek