Magyar gazdaság

Bokros:"Jobb a helyzet és ez részben a kormány eredménye!"

Az MDF új EP-képviselője szerint azonban még korai lenne végleges győzelemről beszélni.

Újra kell gondolni, hogy az önkormányzatok egyes szintjein milyen feladatokat "kell kötelezően vagy adott esetben választhatóan ellátni", máskülönben "a pénzek passzírozásának és tologatásának semmi értelme nincsen" - közölte a Magyar televízió Napkelte című műsorában Bokros Lajos.

Az MDF európai parlamenti képcviselője, volt pénzügyminiszter elmondta, a feladatokat kell  tehát "megváltoztatni, átszabni, új struktúrába rendezni, és ahhoz kell majd hozzárendelni a pénzt".

Magyarországon tényleg javult a gazdasági helyzet, "és el kell ismerni, hogy ez részben a kormány tevékenységének köszönhető". Nem lehet azonban még "végleges győzelemről" beszélni, mert a pozitív folyamatok másrészt annak köszönhetők, hogy megváltoztak a világgazdasági folyamatok, optimistább a hangulat az Egyesült  Államokban és az eurózónában is.

A pénzügyi szakember szerint a kedvező helyzetet a kormánynak úgy kellene kihasználnia, hogy "további bizalomerősítő intézkedéseket" hoz. A Magyar Nemzeti Banknak pedig célszerű volna a magyarországi alapkamatot csökkenteni, ha bízik abban, hogy a forint árfolyama nem romlik a későbbiekben.

Bokros Lajos az európai parlamenti munkájáról elmondta: "erkölcsi kötelességének tartja", hogy Dávid Ibolyával, a párt elnökével és az MDF elnökségével napi kapcsolatban álljon. Miután azonban az EP-ben "szinte félóránként hoznak döntéseket", minden kérdést nem tárgyalhat meg velük. "Ilyen értelemben tehát szabad kezet kaptam, óriási a mozgástér" azon értékek alapján, amelyekben egyébként az MDF elnökségében teljes az egyetértés.

gazdasági válság bajnai-kormány Bokros Lajos Ep-képviselő
Kapcsolódó cikkek