Magyar gazdaság

Deficitkozmetikázás európai uniós módra

Mostantól csak részben kell állami kiadásként elszámolni a bankmentések költségeit az uniós tagállamoknak – döntött az Eurostat. Az EU statisztikai hivatala elsősorban a válság következtében gyors ütemben eladósodó, és a költségvetési mutatóit némileg szépíteni kívánó Franciaország intenzív nyomására volt hajlandó belemenni a változtatásba. Az engedményt kritizálók szerint viszont az új módszertannal a kormányok ugyanazt a mulasztást követik el, mint amit éppen a bankok szemére szoktak vetni: a kockázatokat csak részben tüntetik fel mérlegükben.

Párizs még az év elején kezdett az ellen tiltakozni az Eurostatnál, illetve a francia statisztikai hivatalnál (INSEE), hogy a toxikus értékpapírok kiszervezésének céljából államilag felállított gazdasági társaságok kockázatait feltüntessék a költségvetési adósságok között. Az Eurostat munkatársainak elmondása szerint a francia kabinet óriási nyomást gyakorolt a hivatalra a döntés meghozatala előtt. Bár hivatalosan ezt tagadták, még az a gyanú is felmerült, hogy Párizs az Eurostat fölé rendelt Európai Bizottságon keresztül is igyekezett befolyásolni az ügy kimenetelét.

A változtatás tétje nagy a franciák számára: a Párizs által bankmentési céllal felállított központi refinanszírozási társaság (SFEF) által eddig bejegyzett hitelekből 75 milliárdot ki lehet vonni az új módszertan szerint a költségvetést terhelő tételek közül. Ez pedig a francia GDP 4 százalékának megfelelő összeg, ami különösen fontos lehet, ha az előrejelzések szerint az államadósság állománya a 2008-as 68-ról az idén a bruttó hazai össztermék 79,7, jövőre pedig 86 százalékára fog nőni. FAZ

Magyar esetek

A magyar államadósságot eddig két bank, az OTP és az FHB márciusban eldöntött megsegítése terheli.

Előbbi 1,4 milliárd, utóbbi pedig 400 millió eurós kölcsönt kapott abból a 20 milliárd eurós készenléti keretből, amelyet a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és Brüsszel bocsátott a magyar állam rendelkezésére.

Előbbi 1,4 milliárd, utóbbi pedig 400 millió eurós kölcsönt kapott abból a 20 milliárd eurós készenléti keretből, amelyet a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és Brüsszel bocsátott a magyar állam rendelkezésére.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek