BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymilliárd felett a többlet

A márciusi javulás után ismét a mélybe zuhant a külkereskedelmi forgalom. Az export volumene 22,9, az importé 29,6 százalékkal esett vissza áprilisban – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónapban még 12,5, illetve 18,7 százalékos volt a szűkülés, évkezdettől pedig 22,1 és 26 százalék. A kivitel zuhanórepülése tavaly december óta tart, a külföldi rendelések leállása főként az iparban volt drasztikus. A behozatal még ezt is meghaladó zsugorodása az alacsonyabb alapanyag- és félkészáru-igényre s a fogyasztási és beruházási kereslet csökkenésére vezethető vissza.

Ám így soha nem látott mértékű többlet halmozódott fel a mérlegben. Az első négyhavi szaldó egymilliárd euró felett van, szemben a korábbi évek hasonló hiányaival. A nagyrészt a belső fogyasztás visszafogását eredményező szigorítássorozat már tavaly is kifejtette a hatását, igaz, akkor még némi hiány volt az év egészében.

A kivitelben a gépek és szállítóeszközök gyártói számítanak a legnagyobb vesztesnek, 27 százalékkal szűkült a termékkör exportja az év első hónapjaiban. A nyersanyagoknál jóval enyhébb volt a visszaesés, az élelmiszerekből pedig – főként a kiemelkedő tavalyi mezőgazdasági termés nyomán – 9 százalékkal többet vittek ki, mint a múlt év azonos időszakában. A behozatalban az energiahordozóknál volt szinte a legjelentősebb zsugorodás, ez részben a januári gázkrízis hatása, azé a hiányzó mennyiségé, amelyet még nem pótoltak vissza a stratégiai gáztározókba. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.