Magyar gazdaság

Inkább nadrágszíj-meghúzás, mint az IMF-hitel – egyelőre a litvánok "nadrágszíjat húznak"

Litvánia szükség esetén kész a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni, de egyelőre inkább az önkéntes nadrágszíj-meghúzás politikáját választja, hogy elkerülhesse a kényszerű hitelfelvételt – közölte a balti állam új pénzügyminisztere.

Litvánia északi szomszédja, a válság által különösen erősen sújtott Lettország már decemberben 7,5 milliárd euró összértékű nemzetközi hitelfelvételre kényszerült. Ingrida Simonyte, az új litván pénzügyminiszter szerint a lett példa azt mutatja, mennyire fontos, hogy kiegyensúlyozott pénzügyi helyzetben legyen országa. Ezért kell folytatni a megszorítások politikáját.

„Ha mégis szükségessé válik, hogy pénzügyi segítséget kérjünk, mert például drámaian romlik a gazdasági környezet, akkor természetesen a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulunk. Ezt pragmatikusan kezeljük” – hangoztatta Simonyte az osztrák Die Presse számára adott interjúban.

Teljességgel kizárta viszont a litván valuta, a litas leértékelésének lehetőségét. Szerinte az egyik legfontosabb cél, hogy országa olyan gyorsan csatlakozzon az euróövezethez, ahogy csak lehet. Elsietni azonban nem szabad a belépést, mert az gazdasági károkat okozhat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek