Magyar gazdaság

Kína húzhatja ki a világot a bajból

Jócskán növeli a globális recesszió leküzdésének esélyét, hogy a jelek szerint gőzerővel beindult a kínai gazdaság – állami forrásokból táplálkozó – expanziója.

A pekingi statisztikai hivatal tegnapi közlése szerint a második negyedévben 7,9 százalékkal volt magasabb a az egy évvel korábbinál. Ez nemcsak a január–március között mért 6,1 százalékos növekedésnél magasabb, hanem a második negyedre várt 7,5 százaléknál is.

A kedvező adat hatására a nyugati bankok sorra jelentik be a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózisaik emelését. Az ING 7,5-ről 8,3 százalékra emelte előrejelzését, és ugyanennyit vár a Goldman Sachs is. A kínai statisztikai hivatal egyelőre úgy fogalmaz, hogy „a második negyedévi GDP-adat megalapozza a 2009 egészére várt 8 százalékos növekedés elérését”. A pekingi központi bank a harmadik negyedévre 8, a negyedikre 9 százalékos GDP-pluszt vár. Ez messze a legjobb érték lenne a meghatározó gazdasági hatalmak mezőnyében.

A növekedés felpörgésében kulcsszerepet játszott a tőkeberuházások emelkedése. Kína városi körzeteiben az állóeszköz-beruházások értéke az első fél évben egyharmadával (!) volt magasabb, mint 2008 hasonló időszakában, köszönhetően annak, hogy a – jórészt állami tulajdonú – bankszektor hat hónap alatt másfélszer annyi hitelt helyezett ki, mint 2008 egészében.

A forrásokat a tavaly októberben bejelentett 4000 milliárd jüan (mintegy 585 milliárd dollár) értékű kormányzati élénkítő csomag teremtette meg. A tartományi és helyi hatóságok projektjei ezt az összeget egyes lapjelentések szerint 10 ezer milliárd jüanra egészítik ki.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

GDP Kíns expanzió növekedés válság recesszió
Kapcsolódó cikkek