Magyar gazdaság

Központi klíring a tőzsdén kívüli ügyletekre

A tőzsdén kívül kereskedett származékos pénzügyi termékek forgalmának központi elszámolását tenné a területet érintő szabályozási reformtervének középpontjába az Európai Bizottság - derül ki egy belső dokumentumból.

A kérdés azonban a brüsszeli testületen belül is annyira vitatott, hogy a Reuters értesülése szerint a Charlie McCreevy belső piaci biztos által jegyzett dokumentum e hétre tervezett nyilvánosságra hozatalát bizonytalan időre elhalasztották.

A tőzsdén kívüli (over the counter, OTC) adásvételi szerződések egyikének, az adósságok biztosítását célzó határidős ügyletek (credit default swap, CDS) esetében már az áprilisi G20-csúcson megegyezés született a központi klíring bevezetéséről. A bizottság ezt a megoldást a többi szerződéstípusra is kiterjesztené.

Ezzel valójában enyhébb szigort képvisel, mint az Egyesült Államok, Washington ugyanis tőzsdére vinné ezeknek a termékeknek a kereskedését. Egy enyhébb uniós szabályozás kereskedők szerint amerikai ügyleteket is Európába vonzhat.

klíring Charlie McCreevy
Kapcsolódó cikkek