Magyar gazdaság

Megbecsülik a "besúgókat"

Ismét előtérbe került az együttműködésre hajlandó belső informátorok szerepének fontossága az USA-ban Bernard Madoff 65 milliárd dollárosra becsült befektetési csalása kapcsán. Az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletének (SEC) főnyomozója szerint pénzjutalommal kellene a visszaélések leleplezésére sarkallni a pénzügyi cégek munkatársait, hogy időben fény derüljön az olyan nagyszabású csalásokra, mint a Madoff-eset.

A jutalom vagy büntetlenség fejében törvénytelenségekről számot belső hírforrások alkalmazása ugyanakkor egyes gazdasági visszaélés-fajták, például a kartellmegállapodások elleni harc kapcsán már most is elterjedt módszernek számít az USA-ban és az Európai Unióban.

David Kotz, a SEC főnyomozója szerint a megfelelő „jutalmazás” kellő inspirációt jelentene a potenciális informátorok számára, hogy leleplező adatokkal szolgáljanak a cégüknél zajló illegális tevékenységekről. Érvelése szerint hasonló programok már jó eredményeket produkáltak az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumánál, illetve a szövetségi adóhatóságnál (IRS).

A SEC-nél egyébként immár húsz éve szintén működik jutalmazási rendszer, de azt kizárólag illegális belső értékpapír-kereskedelemmel kapcsolatos ügyek kapcsán alkalmazták.

Magyarországon június elsejétől már a versenytörvény garantálja, hogy a versenyhivatallal együttműködő kartelltagok valóban megkapják jutalmukat. A Gazdasági Versenyhivatal által immár hatodik éve alkalmazott engedékenységi politika előnyeivel eddig részben azért éltek kevéssé a magyar cégek, mert a feltételekről csak egy jogforrási erővel nem bíró GVH-közlemény rendelkezett.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

besúgó madoff Magyarország informátor kartell
Kapcsolódó cikkek