Magyar gazdaság

Miért nem hoz eleget az áfaemelés?

Hiába a júliusi áfaemelés, a költségvetési folyamatokat kontrolláló Pénzügyminisztérium szerint összességében nem több mint 25 milliárd forinttal emelkedhet a büdzsé áfabevétele.

A nagyobb áfa törvénybe foglalását megelőzően, áprilisban, de még májusban is 2072 milliárd forint volt a tárca bevételi prognózisa, a tegnap közzétett legfrissebb számításokban pedig már 2097 milliárd szerepel.

Önmagában öt százalékpont adóemelés fél év alatt mintegy 180 milliárd forintot hozna - változatlan fogyasztás mellett. A megszorítások miatt azonban a kereslet biztosan visszaesik, így a minisztérium nem sokkal több mint 150 milliárd forint többletet vár pusztán az adóemeléstől. Hogy ez miért nem látszik a tegnap közölt számokban? Például azért, mert az Európai Bíróság áprilisi ítélete kivesz 60 milliárdot a büdzséből – írja a Népszabadság.

Azok számíthatnak adó-visszatérítésre, akik az EU-csatlakozást követő másfél évben az áfaarányosítási rendelkezések miatt nem igényelhették vissza a fejlesztéseikhez kapott állami támogatásokra jutó áfát. A jogszabályt 2006-tól megváltoztatták, onnantól megfelel az EU jogszabályainak. Hatvan-hatvanötmilliárd forint azonban még így is hibádzik az elszámolásból - a tárca vélhetően ezt is a fogyasztás miatti veszteségként könyveli el.

A válság egyébként más, fogyasztáshoz kötődő adóbevételeken is nyomot hagy. Az autóvásárlás után fizetendő regisztrációs adóból például mindöszsze 3,7 milliárd forint folyt be júniusban - ez kevesebb mint fele a tavaly júniusi bevételnek. A PM szerint főleg a kisebb motorral felszerelt gépjárműveknél esett az értékesítés, de a kereskedők előlegfizetése is apadt.

Nehezen lesz teljesíthető a cégautóadóból idén várt 27 milliárd forint: júniusig 4,5 milliárdot fizettek be az adóalanyok az idén debütált adónemből, ez a tempó pedig kevés lesz, dacára annak, hogy még két alkalommal (július, október) fizetnek be idén nagyobb összeget az autótulajdonosok.

autóvásárlás Európai Bíróság áfaemelés adó-visszatérítés fogyasztás büdzsé adóemelés
Kapcsolódó cikkek