Magyar gazdaság

Mire költenek a kínai "új arisztokraták"?

Az 1,3 milliárd lakosú ázsiai országban ma már 51 ezerre tehető azok száma, akik "új arisztokratáknak" minősülnek - írja a China Daily.

Ez tűnik ki a Hurun jelentésből, amely rendszeresen nyomon követi a kínai újgazdagok számának, életvitelnek alakulását. Ezúttal a Pekingben, Sanghajban, Hangzhouban, Shenzenben, Csengduban és Shenyangban élő, "felső osztályba tartozók" helyzetét vizsgálta - írja a China Daily.

Eszerint, ha egy kínai újgazdag Pekingben él, legalább 87 millió jüannal (13 millió dollár) kell rendelkeznie ahhoz, hogy ingatlant, kocsit és egyéb luxuscikkeket vásároljon magának. Egy sanghaji újgazdagnak, aki az "exkluzív klubba" akar tartozni, erre már 84 millió jüan is elegendő. Ami az autókat illeti: a kínai újgazdagok szívesen vásárolnak Porschét (körülbelül 256 ezer dollár) és a munkába legtöbbször egy sofőr vezette Mercedes R500 (146 ezer dollár) viszi őket.

Egy pekingi újgazdag a város Ziyu Shanzhuang kerületében, 400 négyzetméteres palotában lakik, amelynek az átlagos ára 24 millió jüan (3,5 millió dollár). Tagja a belvárosi Chang’an klubnak, ahol a fontos üzletek köttetnek. Személyes vagyona legalább 25 millió jüan készpénz, amit svájci bankok kezelnek. A Hurun jelentés megjegyzi, a kínai újgazdagok személyes vagyonuk nagyobb részét ingatlanban tartják. 

A World Luxury Association adatai szerint Kína a tavalyi évben megfosztotta pozíciójától az Egyesült Államokat és jelenleg a világ második legnagyobb luxuspiaca. 2008-ban Kína szupergazdag polgárai a világ teljes luxustermék mennyiségének negyedét vásárolták meg. Ezzel az ázsiai ország elfoglalta a korábban az Egyesült Államok által betöltött helyet és jelenleg a világ második legjelentősebb luxuspiaca

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek