Magyar gazdaság

Óriási összegekkel tartoznak a Pétávnak - Kilakoltatások jönnek

Hatalmas kintelvőségek halmozódtak fel a pécsi önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban, a lakók csak a Pécsi Távfűtő Műveknek (PÉTÁV) 700 millióval tartoznak. A város népjóléti bizottsága hamarosan megkezdi a kilakoltatásokat.

Elképesztőek a kintlevőségek a pécsi önkormányzati bérlakások tekintetében, sokan százezres, milliós tartozásokat halmoztak fel – mondja Csizi Péter, a népjóléti bizottság új, fideszes elnöke. Csizi azt állítja, ellenzéki képviselőként közelmúltbéli kinevezéséig nem tudott arról, milyen súlyos a helyzet. A bérlakásban élők távhődíj-tartozásai például mintegy hétszázmillió forintra tehetők, amelyért – elvileg – az önkormányzat tartozik felelősséggel a szolgáltató, a PÉTÁV felé - olvasható a bama.hu-n.

A politikus a lapnak elmondta, mindenkivel igyekeznek méltányosan bánni, és senkit sem akarnak az utcára küldeni. Minden esetben olyan lakást igyekeznek biztosítani, amit az érintett fent is tud tartani.

A képviselő kiemelte, hogy komoly problémát jelentenek az önkényes és jogcím nélküli lakásfoglalók is. Pontos kimutatás számukról eddig nem volt, csak az év második felére készülhet el egy lista. Csizi Péter azt mondja, ha valaki nem tudja fizetni a számláit, és az együttélés alapvető szabályait sem tudja betartani, mennie kell a lakásból, ez alól – a felmérést követően – még a gyermekes családok sem lesznek kivételek.

Csak a PÉTÁV követelése 700 millió forintra rúg a bérlőkkel szemben, amelyért – elvileg – a városnak kell jótállnia, ha a pénzt nem tudják behajtani. Gasz Zoltán, a PÉTÁV Kft. ügyvezetője is megerősítette: tárgyalásokat kezdett a városi szolgáltató és az önkormányzat arról, hogy miként lehetne csökkenteni a távhőcég kintlévőségét. Felmerült: a város nem használt ingatlanokat ad át, ezeket a szolgáltató értékesíti és a pénzt leírja az adósságból.

Gasz Zoltán elmondta, a cégnek jelenleg már milliárdos nagyságrendű a teljes kintlévősége. Kétezer nagy tartozójuk van, ebből ezerháromszázan bérlakásban élők, holott a 31,5 ezer pécsi távfűtött lakásnak csupán 7 százaléka bérlakás. Az ügyvezető szerint sokan kihasználják, hogy a bérlőkkel igazából nem tudnak mit kezdeni, míg a tartozó lakástulajdonosok ellen több és hasznosabb fegyverük is van, kezdeményezhetik például az ingatlan elárverezését.

További részleteket itt olvashat a pécsi lakáshelyzetről

lakás Gasz Zoltán csizi péter
Kapcsolódó cikkek