Magyar gazdaság

Schwarzenegger megmentette Kaliforniát – De milyen áron?

Kalifornia kormányzója az utolsó pillanatban zárta le a megállapodást, amely megmentette a fizetésképtelenségtől Kaliforniát. A "Napsugár Állam" így megmenekül a csődtől, de óriási árat fizet érte.

Schwarzenegger több héten keresztül tárgyalt arról, hogyan vészelheti át Kalifornia a következő időszakot 26 milliárd dolláros adóssággal a vállán. A kormányzó a The Times szerint az egyeztetések utolsó öt óráját egy thrillerhez hasonlította. Az állam demokratapárti vezetője ennél kiábrándultabban fogalmazott: mint mondta, számtalan területen kell karcsúsítaniuk, amelyek rosszul érintik az átlagpolgárt.

Az intézkedések eredményeként 6 milliárd dollárt vonnak ki az állami oktatási rendszerből, ez több ezer tanár és más, a területen dolgozó alkalmazott állásába kerül majd. Nehéz helyzetbe kerül a felsőoktatás is: csak a Berkely 3 milliárd dollárt veszít a következő időszakban. A teljes közalkalmazotti állomány havonta három napot lesz kénytelen fizetés nélkül dolgozni – ez 14 százalékos bércsökkentésnek felel meg. 1,3 milliárd dollárt vonnak el az egészségügy területéről is.

Ugyanakkor Schwarzenegger kiharcolta, hogy 40 év után Kalifornia új tengeri olajkitermelő egységet nyisson, a környezetvédők által ellenzett projekt 1,8 milliárd dollárt hoz majd az államnak. A kormányzó legnagyobb győzelmeként az adóemelés elkerülését tekinti. Hiába kezdeményezték a demokraták, a republikánus kormányzó inkább a helyi önkormányzatokkal fizetteti meg a hiányt, semmint hogy adót kelljen emelnie.

fizetésképtelenség Schwarzenegger Kalifornia csőd
Kapcsolódó cikkek