Magyar gazdaság

Szapáry: "Nem hinném, hogy Orbán mindent visszacsinál"

Ahhoz, hogy megtudjuk, mit fog tenni a Fidesz, meg kell várni, hogy kormányra kerüljön – mondta a HVG-nek Szapáry György, a jegybank korábbi alelnöke, Orbán Viktor Fidesz-elnök egyik tanácsadója.

Szapáry szerint a választások után az új kormány mozgástere nem lesz jóval nagyobb, mint a mostanié, és neki is ügyelnie kell a költségvetési deficit kordában tartására.

Úgy véli, a választások után Magyarországnak szüksége lesz újabb IMF- és EU-hitelmegállapodásra.

„Egyrészt azért, mert ezzel erősítené a bizalmat, másrészt azért, mert ennyi kölcsönt ilyen olcsón a magyar állam egyelőre nem tudna felvenni a piacokon. Az sem elhanyagolható, hogy a nemzetközi kölcsönszerződések képesek fegyelmet is kényszeríteni a magyar gazdaságpolitikára” – mondta.

Szapáry a hetilapnak elmondta: azért vállalta el a tanácsadói szerepet, mert reméli, ha a Fidesz kerül hatalomra, nem folytat majd olyan gazdaságpolitikát, mint az előző két kormány.

„Abszurditás, hogy ezek a kormányok az ellenzéket vádolják populizmussal, miközben az osztogatással ők maguk növelték a hiányt, az államadósságot, és ilyen sebezhető állapotba sodorták a magyar gazdaságot” – tette hozzá.

„Nem hinném, hogy az új kormány mindent visszacsinál. Egyes dolgokat igen, a vagyonadót, úgy tűnik, biztosan. De ha a Fidesz mérvadó gazdaságpolitikusainak a nyilatkozatait nézi, ők nem mondtak mindenre nemet” – szögezte le a lapnak Szapáry.

Bajnai Szapáry IMF Oszkó vagyonadó hiány EU Fidesz gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek