Magyar gazdaság

Szocialista javaslatok a kormánynak: több szolidaritást a bankoktól, cégektől

Bővülő szociális krízisalap, banki kódex, az önkormányzati és a magáncégek szolidaritása - ezekkel összefüggő lépéseket javasol a kormánynak a szocialista párt.

Az önkormányzatokat és a bankokat is érintenék azok az MSZP-s javaslatok, amelyekről szombaton tárgyal a szocialista párt rendkívüli kongresszusa.

A közbiztonsági, szociális és morális biztonsági javaslatok egy részéhez kisebb törvénymódosítások kellenének, másokhoz nem lenne szükséges törvényt alkotni. A három területtel összefüggésben eddig már ismertetett, de újabb intézkedések meghozatalára is kérnék a kormányt. A szocialisták már korábban bejelentették: javasolni fogják, hogy a távhőre a legalacsonyabb áfakulcs legyen érvényes, illetve továbbra is tartsák meg a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét.

Szintén javasolni fogja az MSZP, hogy a válság idejére terjesszék ki a közfoglalkoztatást úgy, hogy abba az önkormányzatokkal kötött megállapodás alapján vállalkozások is bekapcsolódhassanak. Ehhez nem kellene pluszforrás, mert a helyhatóságok egyfelől kapnak hozzá állami támogatást, másfelől a közhasznú munkát végzők tb-járulékát az állam átvállalja.

Várhatóan azt is javasolja majd az MSZP, hogy az önkormányzati cégek igazgatótanácsi és felügyelő bizottsági tagjai - az államiakéhoz hasonlóan - mondjanak le tiszteletdíjukról. Ugyancsak javaslat várható abból az elképzelésből, mely szerint a munkahelymegtartó programokhoz állami támogatásban részesülő magáncégek menedzsmentje ne részesülhessen prémiumban az osztalékból. Információink szerint ezzel összefüggésben olyan javaslat is készül, hogy amennyiben az alkalmazottak jövedelme nem nő, a menedzsment fizetése se emelkedhessen.

A nemrégiben létrehozott szociális krízisalappal van összefüggésben az az MSZP-s elképzelés, hogy jövőre az egy százalékát ide is fel lehessen ajánlani. Szintén fel lehetne ajánlani a krízisalap számára a magasabb jövedelmű családoknak a családi pótlékot. A morális biztonsággal és a teherviselés arányosságával kapcsolatos elképzelések szerint a bankokat is kérnék az alaphoz történő hozzájárulásra. Úgy tudjuk, a szocialisták tervei szerint az igazságos teherviselés jegyében banki kódex is készülne. Ez többek között tartalmazná, hogy ne lehessen önkényesen alakítani a banki kamatokat.   

Mindezekről valószínűleg határozatot fogalmazna meg az MSZP kongresszusa. A tanácskozáson Lendvai Ildikó pártelnök és Mesterházy Attila frakcióvezető mellett Bajnai Gordon miniszterelnök értékeli a párt és a kormány helyzetét, illetve tart vitaindítót. A szocialisták rendkívüli kongresszusa a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen tanácskozna szombaton.  

kongresszus MSZP javaslatok kormány
Kapcsolódó cikkek