Magyar gazdaság

A maitól eltérő lesz a jövő munkahelye

A maitól jócskán eltérő munkahelyek lesznek a jövőben – legalábbis az erről készített nemzetközi felmérésben részt vettek 83 százaléka szerint. Az innovatív munkahelyi megoldások szolgáltatójának, a Regusnak a felkérésére a munkahelyi teljesítményelemzés területén szaktekintélynek számító JBA által végzett kutatásban 1130 európai cégvezetőt kérdeztek meg.
Kiderült: a pénzügyileg versenyképesebb szervezetek radikális, de mégis hatásos változtatásokat vezetnek be, mégpedig kétféle koncepció szerint. Az egyik a bizalmon alapuló munkahely, amely valamennyi alkalmazottnak teljes idő- és térbeli önállóságot garantál munkavégzése szempontjából. Mindenesetre a megkérdezettek 66,5 százaléka szerint az ebbe való kedvező hatással lesz a szervezeti működésre, s csupán 19,4 százalék vélekedett ezzel ellentétesen. A felmérésből az is kiderül, hogy az elkövetkező három évben 27,5 százalékos beruházásnövekedés várható ezen munkahelyek területén.
A másik, a „társas hálózatú” munkahely aktívan igyekszik arra sarkallni az alkalmazottakat, hogy a hagyományos irodai korlátokat átlépve hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedjenek és működjenek együtt. Ez jelentősen növeli az innovációs tevékenységet, illetve erősíti a kompetitív és kreatív fejlődést. Ez egyébként valamelyest népszerűbb, mint a bizalmon alapuló koncepció: a megkérdezettek 79,5 százaléka úgy látja, hogy az erre irányuló befektetés jó hatást gyakorol a szervezeti működésre, s csupán 8,4 százalékuk várna kedvezőtlen hatást tőle. Ugyanakkor azoknak az aránya, akik ilyen jellegű beruházásnövekedésre számítanak a jövőben, szinte hajszálra megegyezik azokéval, akik a másik koncepciónál várják ugyanezt (27,6 százalék). VG

Ők így látják

Mark Dixon, A Regus ügyvezető igazgatója: „A ma fennálló gazdasági zűrzavar teljes mértékben felrúgta a munkahelyekre vonatkozó szabályokat. Tíz év múlva az a munkamódszer, amellyel ma dolgozunk, éppolyan idegennek tűnik majd számunkra, mint az autósnak a lovas kocsi.”

John Blackwell, A JBA ügyvezető igazgatója: „A kihívásokkal teli idők radikális lépéseket igényelnek. Egy bizalmi alapú, integrált munkahelyi modellre való áttérés biztosítja, hogy az ott dolgozók a lehető legagilisabbak legyenek, segíti megtalálni és megtartani a legtehetségesebb kollégákat, optimalizálja az új, fejlődő technológiák kihasználtságát, s mindenekfelett drasztikusan csökkenti a szervezeti költségeket – sok esetben akár 40 százalékkal is.”

John Blackwell, A JBA ügyvezető igazgatója: „A kihívásokkal teli idők radikális lépéseket igényelnek. Egy bizalmi alapú, integrált munkahelyi modellre való áttérés biztosítja, hogy az ott dolgozók a lehető legagilisabbak legyenek, segíti megtalálni és megtartani a legtehetségesebb kollégákat, optimalizálja az új, fejlődő technológiák kihasználtságát, s mindenekfelett drasztikusan csökkenti a szervezeti költségeket – sok esetben akár 40 százalékkal is.” -->

jövő Regus JBA munkahely
Kapcsolódó cikkek