Magyar gazdaság

Akár gazdasági bojkottot is bevetne Szlovákia ellen az MVMP

Gazdasági bojkottra szólítja fel a magyar vállalkozókat a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP), amennyiben nem sikerül diplomácia úton rendezni Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i kitiltását - áll a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Magyarország az ötödik legnagyobb befektető Szlovákiában, és a társas vállalkozások ezrei mellett a céges autók vásárlását is a magyaroknak köszönheti a szlovák gazdaság.

Ha nem sikerül diplomáciai úton rendezni a kialakult helyzetet, akkor fontolóra kell venni egy esetleges gazdasági bojkott meghirdetését a szlovák gazdaság ellen. Az MVMP arra hívja fel a szlovákiai magyar vállalkozások figyelmét, hogy egy olyan gazdaságot erősítenek, amelynek kormánya kitiltotta területéről a Magyar Köztársaság elnökét. A bojkott kiterjedne arra is, hogy a magyar vállalkozások nem forgalmaznak szlovák termékeket, és nem vásárolnak onnan nyers-, kész-, félkész alapanyagokat - szól a közlemény.

„Becslések szerint a Szlovákiában bejegyzett magyar érdekeltségű vállalkozások száma körülbelül kilencezer. Szlovákiát igen érzékenyen érintené, ha minden magyar cég hazatelepülne a jelenlegi gazdasági válságban, és a magyar gazdaságot erősítené” – mondta Vereczkey Zoltán, az MVMP Pest megyei elnöke.

A vállalkozók mellett a lakosság is tehet azért, hogy figyelmeztesse a szlovák kormányt: például a téli időszakban elkerüli a szlovák síparadicsomokat, vagy nem vásárol „made in slovakia” termékeket!

„Az MVMP véleménye szerint a Bajnai kormány nem képes rendezni a kialakult helyzetet, de a gazdasági bojkott meghirdetését csak végső eszközként alkalmaznánk” – tette hozzá a pest megyei elnök.

Gazdasági bojkottra volt már példa Nyugat-Európában: az osztrákok és az írek a hetvenes években hirdettek bojkottot az olasz, illetőleg a brit termékek ellen.

mvmp gazdasági bojkott Szlovákia
Kapcsolódó cikkek