Magyar gazdaság

Alternatív javaslatok a klímavédelemben

A decemberi koppenhágai klímacsúcs közeledtével egyre több alternatív javaslat hangzik el a globális felmelegedés mérséklésére.

Ezek legújabbika Richard Tol nevéhez fűzödik, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás visszafogására a jelenleg forgalomban lévő terveknél sokkal szerényebb célokat kellene kitűzni. Szerinte ugyanis a túlságosan ambiciózus javaslatok hiteltelenek, és egyedül a választók becsapását szolgálják.

A klímaváltozással foglalkozó közgazdászokat tömörítő koppenhágai konszenzus által kiadott jelentésében Tol úgy számol, hogy az atmoszféra szén-dioxid szintjének stabilizálása 450 részecske/egymilliós szinten - 450 ppm, aminek az elérését a felmelegedés legpusztítóbb hatásianak a megelőzésésére általában szükségesnek tartják - a globális GDP közel 13 százalékába kerülne. Ehhez arra lenne szükség, hogy 2010-től világszerte tonánként 68 dolláros adót vessenek ki a kibocsátásra.

Tol szerint így viszont az évszázad folyamán 50 dollárba kerülne minden egyes dollár megtakarítása. Ha viszont mindössze 50 centes tonnánkénti adót vezetnének be, akkor egy dollár megspórolásának költsége csak 66 cent lenne. Igaz, így a szén-dioxid koncentráció 850 ppm szinten stabilizálódna.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek