Magyar gazdaság

Félúton eltűnt a megemelt áfa - Várható drágulás?

Az általános forgalmi adó júliusi emelése nem jelent meg teljes egészében az inflációban, a zsugorodó belföldi piacon ugyanis sok kereskedő nem tudott árat emelni, ráadásul az idényjellegű élelmiszerek ára is jobban csökkent a vártnál - írja a Népszabadság.

Meglepően jó inflációs adatot publikált tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): júliusban az előző hónaphoz képest 1,3, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig 5,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, így idén az első hét hónapban 3,6 százalékos volt a drágulás 2008 hasonló időszakához viszonyítva. Az elemzői konszenzusos előrejelzések között volt olyan, amelyik 7 százalék feletti inflációt sem tartott kizártnak. Közgazdászok, elemzők egyértelműen annak tudják be a kedvező indexet, hogy a július elsejei általános forgalmi (áfa) emelése alig jelent meg az árakban, illetve hogy az élelmiszerek - éppen úgy, ahogyan az elmúlt hónapokban - ezúttal is meglepetést okoztak: most éppen a vártnál jobban esett az áruk.

- Eleve nagy volt a bizonytalanság, hogy a kereskedők végül mekkora mértékben érvényesítik az áfa növekedését az áraikban - mondta lapunknak Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. Noha a múltban általában a tehernövekedés 80 százalékát hárították át a fogyasztókra, a képet azonban most két, ellentétes hatás is árnyalta. A gazdasági válság miatt csökkenő profitok amellett szóltak, hogy a szokásosnál is nagyobb mértékben próbálják érvényesíteni a vállalatok az adóemelést a fogyasztói árakban, míg a belföldi kereslet zuhanása miatt meg arra lehetett számítani, hogy az átlagosnál kevésbé jelenik meg az árakban az áfaemelés.

Kondrát Zsolt szerint két hónap elegendő lesz arra, hogy nagy bizonyossággal meg lehessen mondani, végül az adónövekedés mekkora mértékben épül be az inflációba. Összességében arra számít, hogy a korábbi tapasztalatokhoz képest kisebb lesz az adóemelések hatása, még akkor is, ha nem kizárt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a piac csak lassabban, elhúzva érvényesíti az áfaemelést.

Az áfa és a jövedéki adó növekedése nélkül mindössze 1,4 százalék lett volna az az előző év azonos időszakához képest - ezt már Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa mondja. Arra számít, hogy az adóváltozások miatt augusztusban folytatódik a drágulás, miközben ilyenkor általában csökkenni szokott a mutató.

Még talán az áfaemelésnél is jobban hatott az inflációra az idényáras élelmiszerek árának változása - állítja Kondrát Zsolt. A KSH adatai szerint az élelmiszerek egy hónap alatt 1,7 százalékkal lettek olcsóbbak.

pénzügykutató KSH Petschnig Mária Zita áfa infláció index közgazdász MKB elemző
Kapcsolódó cikkek