Magyar gazdaság

Kína a „kizöldülés” világbajnoka

Kína fordítja a legtöbbet a gazdaságélénkítési erőfeszítések között zöldmunkahelyek létrehozására, s ennek már látszanak is az első eredményei – állítja a Reuters összesítése. A brit hírügynökség által közzétett elemzés szerint például az új szélerőművi kapacitások termelésbe állítása terén az ázsiai ország az idei első fél évben mind az USA-t, mint Európát maga mögött hagyta. Nagy öszszegeket költenek azonban a kínaiak a szintén alacsony szén-dioxid-kibocsátással jellemezhető LED-technológiájú lámpák vagy az elektromos autók elterjesztésére, illetve a napenergia hasznosítására is.

„A csekély szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás az általános gondolkodásmód szerves része lett Kínában” – magyarázza Wu Changhuan, a londoni The Climate Group szakértője. Szerinte az 1,3 milliárd lakosú óriást az is segíti a gyors átállásban, hogy központi tervutasításos rendszerben működik, s így a központi döntések gyorsabban elérik a „végeket” is.

A napenergia hasznosításában az idén Németország lesz az első a Barclays Capital felmérése szerint, miután a tavalyi „világbajnok” Spanyolországban korlátot szabtak az igénybe vehető állami támogatásnak. A kínaiak azonban itt is feljövőben vannak, az európai és amerikai növekedés pedig lassul.

A Szélenergia-világtanács úgy számol, hogy az idén Kína veszi át az új szélerőművek terén a globális piacvezető szerepét. Ebben alighanem az is szerepet játszik, hogy néhány hete egy pekingi rendelet rögzítette a szélerőművekből származó áram átvételi árát az országos rendszerben. Tágabb értelemben pedig az segíti a környezetbarát technológiák kínai terjedését, hogy a gazdaságélénkítési programok között itt fektetik a legnagyobb hangsúlyt a zöldgazdaságra való átállásra. Reuters

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek