Magyar gazdaság

Klímavédelem: többre van szükség

A fejlett országoknak lenne módjuk az eddigieknél nagyobb felajánlásokat tenni a szén-dioxid-kibocsátás visszafogására a decemberi koppenhágai klímacsúcson, félő ugyanakkor, hogy végül nem fogják teljesíteni azokat - figyelmeztetnek elemzők.

Az eddigi kötelezettség-vállalások jócskán elmaradnak a kívánatostól: miközben az ENSZ 25-40 százalékos emisszió-csökkentést tart szükségesnek 2020-ig a felmelegedés hatásaival kapcsolatos legrosszabb forgtaókönyvek elkerülésére, addig jelenleg mindössze 10-14 százalék jön össze az ígéretekből.

A 14 és a 25 százalékos mérséklés közötti különbség áthidalása azt tenné szükségessé, hogy a fejlett országok csoportja évi 2 milliárd tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsásson ki, ami Japán és Kanada összesített emissziójával egyenlő.

Az is problémát jelent, hogy bizonyos jellegű csökkentések - például a tiszta technológiák térnyerésére adott pénzek hatása - nehezen számszerűsíthetők, és borítékolhatók a könyvelési "trükközések".

Knut Alfsen, az oslói nemzetközi klíma és környezeti kutatóintézet (CICERO) kutatásvezetője szerint ezek az elszámolási ügyeskedések szinte biztosan megemelik majd a kötelezettségvállalások értékét a jelenlegi szintekről. Alfsen egyébként úgy véli, hogy nagyobb emisszió-csökkentésre még Ukrajnának, Oroszországnak, az Egyesült Államoknak, Kanadának és Fehéroroszországnak lenne lehetősége.

Yvo de Boer, az ENSZ klímafelelőse az elszámolások nehézsége kapcsán annak a bizonytalanságára utalt, hogy a különböző ellentételezési és rugalmassági mechanizmusok mennyiben fognak majd számítani a ténylegesen elért, otthoni mérséklésen felül. A szennyezés ellentételezhető például úgy, hogy beruházásokat hajtanak végre szélfarmokba vagy erdőtelepítésekbe. A rugalmassági mechanizmusok közé tartozik az emisszió-kereskedés.

Az Egyesült Államok esetében elemzők szerint kívánatos lenne annak a célnak a szigorítása, amely szerint 2020-ra mindössze visszatérne a kibocsátás az 1990-es szintre. A washingtoni World Resources Institute úgy számol, hogy "kiegészítő" politikák bevezetésével 17 százalékos csökkentés is elérhető lenne. Az intézet a lehetőségek között említi, hogy az Egyesült Államok kötelezettségeket vállalhatna az esőerdők megőrzésének a támogatására, és ezeket az összegeket saját kibocsátásának mérsékléseként számolhatná el.

környezetvédelem szén-dioxid-kvóták globális felmelegedés klímavédelem
Kapcsolódó cikkek