Magyar gazdaság

Nem kell majd engedély garázsok, kisebb medencék építéséhez

Újabb szabályokat alkotott a kormány az építésügy terén: a jövőben bevezetik az építői fedezetkezelő intézményét, illetve egyszerűsödik az építési engedélyedés.

A kabinet mindezt a Gyorsítás II. program keretében szabályozza – jelentette be tegnap Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Egyszerűsödnek többek között az engedélyhez kötött eljárások: családi háznál hatvan, minősített készház esetében harminc nap az engedély kiadásának a határideje. Nem lesz szükség engedélyre például a tartószerkezetet nem érintő felújításhoz, de bejelentés után azonnal felhúzható a jövőben az 50 négyzetméternél kisebb, emberi tartózkodásra nem alkalmas építmény.

Ilyen lehet például garázs, kisebb kerti fürdőmedence, utólagos hőszigetelés, urnasírhely, telken belüli út. Engedély és bejelentés nélkül kerti építményeket vagy kerítést is lehet építeni.

Osztrák és német modell alapján október 1-jétől bevezetik az építésügyben a fedezetkezelő intézményét. Ennek egyrészt az a célja, hogy javítsa a beruházások minőségi kivitelezését, másrészt garantálja a pénzügyi teljesítést az alvállalkozók felé. 

További részletek itt olvashatók

fedezetkezelő engedélyezés építésügy
Kapcsolódó cikkek