Magyar gazdaság

Nem maradnak többé titokban a végkielégítések

Már a jövő hónapban teljesen nyilvánossá válnak az állami, önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek a juttatásai.

Az adatokat legkésőbb szeptember 15-től az érintettek honlapjain közzé kell tenni – rögzíti egyebek között a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet.

A jogszabály a közelmúlt végkielégítési botrányai, a felháborító összegű kifizetések kapcsán, a közpénzek hatékonyabb felhasználása érdekében született. A közzétételi kötelezettség valamennyi gazdasági társaságra vonatkozik, amelyben az államnak, helyi önkormányzatnak, költségvetési szervnek vagy közalapítványnak többségi befolyása, 50 százalékot meghaladó szavazati joga van.

A rendelet nem csupán a munkaviszonyban álló vezetőkre és a végkielégítésekre terjed ki. A társasági jog alapján tiszteletdíjjal tevékenykedő vezető tisztségviselőket és felügyelőbizottsági tagokat ugyanúgy érinti, mint a vezető állású munkavállalókat, illetve a vezetői munkakörben vagy vezetői megbízásokkal foglalkoztatott személyeket. Nincs anonimitás. Valamennyiük nevét, tisztségét, munkakörét nyilvánosságra kell hozni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

állami végkielégítés nyilvános önkormányzati tiszteletdíj fizetés felügyelőbizottság juttatás
Kapcsolódó cikkek