Magyar gazdaság

Szociális kártya: több település is követheti a monoki példát

Elképzelhető, hogy nemcsak Monokon, hanem az ország számos más településén is szociális kártyára kapják majd a támogatást a rászorulók. A lapunk által megkérdezett polgármesterek legalábbis is úgy vélik, mindenképp át kell gondolni a saját településükön is a szociális kártya bevezetését.

Könnyen lehet, hogy nemcsak Monokon, hanem más magyarországi településen is bevezetik a szociális kártyát. Szepessy Zsolt László polgármester találmánya ugyanis egyre több városatyának nyeri el a tetszését, és gondolkodik el annak bevezetéséről.

A lapunk által megkérdezett polgármesterek legalábbis már komolyan fontolóra vették, sőt már vizsgálják is annak lehetőségét, hogy hogyan lehetne a monoki kezdeményezést a saját településükön is megvalósítani. Mint mondták, náluk is nagy problémát jelent a szociális segélyekkel való visszaélés, amely ellen eddig hiábavalónak bizonyult minden próbálkozás. A polgármesterek bevallása szerint azonban addig nem lehet konkrétumokról beszélni, amíg nem tisztázódik a szociális kártya körül kialakult alkotmányellenességi mizéria.



Jó irányú helyi kezdeményezésnek tartom a szociális kártyát, én is gondolkodom már hasonló programon – mondta el érdeklődésünkre Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Egyelőre azonban gondot okoz a tény, hogy nehéz kontrollálni a vásárlásokat, vagyis hogy valóban csak a megengedett tárgyakra, élelmiszerekre költik a szociális segélyt. A segély kocsmában való elherdálását azonban például teljes mértékben ki lehetne zárni.

Abszolút támogatom, és jó ötletnek tartom a szociális kártyáról szóló kezdeményezést – mondta lapunknak Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere. Hozzátette: a városvezetés már el is kezdte annak vizsgálatát, hogy hogyan lehetne a monokihoz hasonló rendszert bevezetni. Az már most is körvonalazódni látszik, hogy nagy számuk miatt nem lehet majd az összes balassagyarmati boltot bevonni az új rendszerbe, így versenyeztetés útján választják majd ki az üzleteket. Az alpolgármester meglátása szerint elképzelhető, hogy már az őszi-téli időszakban a testület elé kerül a program kidolgozása.

A segélyek célzott felhasználása egyébként nem idegen Balassagyarmattól. A Nógrád megyei településen ugyanis bizonyos átmeneti segélyek esetében már bevett gyakorlat, hogy a támogatást nem készpénz formájában adják át a rászorulóknak, hanem ebből az összegből egyenlítik ki a közüzemi számláikat, vagy épp gyógyszert vásárolnak.

Mint ismert, a monoki találmány, a szociális kártya valójában egy elektronikus utalvány, amelynek külleme és működése szinte megegyező a bankkártyáéval. A különbség csupán annyi, hogy a kártyán lévő összeget – vagyis a szociális segélyt – nem lehet bármire elkölteni. Így például Monokon ősztől nem lehet majd alkohol-, illetve cigaretta-terméket vásárolni a szociális segélyből. Élelmiszerre, iskolakezdéshez szükséges eszközökre, valamint ruházati termékekre azonban szabadon elkölthető a támogatás. A szociális kártya ráadásul hatékony eszköz lehet az uzsorások elleni küzdelemben is.

Közműszámlák kiegyenlítésére, valamint gyógyszerkészítmények vásárlására egyelőre nem lehet felhasználni a szociális kártyát, a tárgyalások azonban már folyamatban vannak – mondta el kérdésünkre Szepessy Zsolt. Hozzátette: Monokon a tervek szerint 5 elfogadóhelyen vásárolhatnak már a szociális segéllyel feltöltött plasztik kártyákkal.
A Monoki önkormányzat által kitalált, a támogatott fényképével ellátott szociális kártya a kibocsátás időpontjától számítva 5 évig érvényes. A kártya használatakor az elfogadó helyeken lévő banki POS terminálokon húzzák le a plasztik lapot. A vásárlás összegének ellenőrzését a GIRO Bankkártya Zrt. végzi. A Pénzügyminisztérium hivatalos állásfoglalása szerint az elektronikus utalvány alapján adott természetbeni juttatás megfelel az törvény idevonatkozó rendelkezéseinek, és ugyanúgy adómentes természetbeni juttatásnak számít, mint a hagyományos papíralapú utalvány.

Monok támogatás polgármester szociális kártya
Kapcsolódó cikkek