Magyar gazdaság

Elnéptelenedő kelet-európai tájak, matuzsálemek - Mi lesz Európával?

Európában a legalacsonyabb a termékenységi ráta és a kontinens országainak társadalma a legöregebb a világon. A népesség száma hamarosan csökkenni fog, ez pedig – a látszat ellenére – környezetvédelmi szempontból sem jó hír.

A közgazdászok már most tartanak attól, mi történik 2015 után, amikor a háborút követő baby boom generáció tagjai nyugdíjba mennek. Az olyan, hipergyorsan öregedő országokban, mint Olaszország vagy Németország, 2050-re hétből egy ember 80 év fölötti lesz és egyelőre nem lehet tudni, hogyan tarthatja el egy ilyen kis számú, fiatalokból álló csoport az idősek társadalmát – írja a NewScientist.

Európa legnépesebb államában, Németországban a lakosság száma 2050-re 8 millió fővel csökken és a jelenség a szomszédos országokban is hasonlóan játszódik majd le. Környezetvédelmi szempontból a népesség csökkenése akár jó hír is lehetne. Egyes kelet-közép-európai tájak elnéptelenednek, teret engedve a biológiai sokszínűségnek. És mint hogy a napi 200 ezres népességnövekedéssel globálisan továbbra is fenntarthatatlanul növekszik az emberiség, az európaiak számának csökkenése nem jön rosszul.

Csakhogy minél kevesebb emberre oszlik el a költség, annál drágábbá válik az egyén számára a szennyvíztisztítás és a tiszta energia elérése. Mi lehet a megoldás? A demográfiai fenntarthatóság lényege, hogy a termékenységi ráta nem lehet sem túl alacsony, sem túl magas. Jelenleg az egy nőre eső gyerekek száma Európában átlag 1,5, a megfelelő arány 1,8.

termékenységi mutató demográfiai baby boom fenntartható népesség
Kapcsolódó cikkek