Magyar gazdaság

Futó: A bankok padlóra küldték a cégeket

Októbertől heti 10-12 vállalkozás jelezte, hogy a bankok nem hosszabbították meg a forgóeszköz-hitelüket. Ez azonnal padlóra küldött cégeket, tehát a bankrendszer mélyítette a válságot – mondta a Magyar Közgazdasági Társaság által rendezett 47. Közgazdász Vándorgyűlésen Futó Péter.

Az minél nagyobb hányadát kellene fordítani a vállalkozások támogatására. A béreket nominálértéken akarták hagyni, ennek eredményeként az és Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) tagságának 90-95 százaléka nem is emelt bért.

Készültek munkaerőmegtartó programok, ezekből lehetett volna több is – mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

Véleménye szerint most az elsődleges feladat a finanszírozás, a hitelezés helyreállítása. Beruházási és innovációfejlesztési stratégia kidolgozása, és az államadósság kezelése. Munkaerő képzése, alapvető szükséglet az oktatás reformja.

A szabadkereskedelem elősegítése, a protekcionizmus visszaszorítása illetve a globális klímaváltozás elleni küzdelem is elsődleges európai célok.

Futó leszögezte: itthon hosszú távú reformokra van szükség, fontos a jogi vállalkozási környezet biztosítása. Mi is keveset költünk innovációra, az adórendszer egyszerűsítése, a emelése is szerepelnek a további célok. A banki etikai kódexet a vállalkozások finanszírozására is ki kellene terjeszteni.

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége futó MGYOSZ Magyar Közgazdasági Társaság
Kapcsolódó cikkek