Magyar gazdaság

Gyors ütemben csökkenhet a jegybanki alapkamat

A következő két negyedév lehetőséget kínál a gyors ütemű magyarországi jegybanki kamatcsökkentésre, mivel az amerikai és az euróövezeti pénzügypolitikai szigorítás még várat magára - áll londoni feltörekvő piaci elemzők szerdai értékelésében.

A Barclays Capital - a City egyik vezető befektetési pénzintézete - frissen összeállított negyedéves felzárkózó piaci elemzésében lefelé módosította az idei magyarországi folyómérleg-hiányra adott prognózisát, és most már azt várja, hogy a deficit 2009-ben nem fogja elérni a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát sem.

A nettó működőtőke-beáramlás jelentősen visszaesett, de mivel a folyó hiány is csökken, a közvetlen külföldi befektetések által fedezett deficitarány továbbra is 40 százalék körül maradhat.

Ráadásul, ha érvényben maradnak a Magyarországon építendő Mercedes-autógyár 800 millió eurós beruházásának tervei, az jelentősen javíthatja a működőtőke-kilátásokat - áll a Barclays Capital szerdai elemzésében.

A ház szerint az adatokból az is kitűnik, hogy a magyar bankrendszer külső adósságállományának megújítási aránya térségi összehasonlításban is magas, ami azt látszik igazolni, hogy a külföldi tulajdonos bankok kitartanak az ország mellett.

A rekord magas devizatartalékokkal együtt mindez csökkentette a külső finanszírozási hiánnyal kapcsolatos aggályokat, ami elősegítette a kockázati felárak csökkenését a magyar piacon, és ez utóbbi még tovább folytatódhat - áll a Barclays Capital szerdai londoni elemzésében.

A cég szerint e makrogazdasági és pénzügyi fejlemények lehetővé teszik a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügypolitikai enyhítés folytatását, annál is inkább, mivel a ház szakértői a jövő év végére 2,5 százalékra - vagyis az MNB 3 százalékos célja alá - lassuló éves magyarországi inflációt várnak.

Mindez a Barclays Capital szerint indokolná, hogy a magyar már 2010 első negyedévének végére gyors ütemben 5 százalékra csökkenjen.

Egyes MNB-döntéshozók - tekintettel arra, hogy a globális enyhítési ciklus véget ért - ódzkodhatnak a forintbefektetések kínálta hozamelőny túl gyors szűkítésétől. A londoni nagybank szerint azonban a következő két negyedév jó lehetőséget kínál a kamatcsökkentésre, mivel az amerikai Federal Reserve és az euróövezeti jegybank (EKB) majdani szigorítási ciklusainak kezdete még odébb van, a globális kockázatvállalási hajlam javul, a magyar gazdasághoz kapcsolódó kockázatok pedig láthatólag jelentősen mérséklődtek.

A londoni Cityben konszenzussá vált a magyarországi kamatcsökkentési ciklus folytatódásának előrejelzése, jóllehet az enyhítés várható mértékéről eltérnek a prognózisok.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői a vártnál számottevően jobb augusztusi magyarországi inflációs adatsor ismertetése után az addigi 7 százalékról 6,50 százalékra módosították az idei év végi MNB-kamatszintre adott előrejelzésüket, és jövőre 6 százalékos MNB-kamatot jósoltak. Megjegyezték ugyanakkor, hogy 6 százalék alatti kamatszintnek már negatív átgyűrűző hatása lehet a forintra a kockázatvállalási hajlam gyengülése esetén.

A Wood & Co. nevű, Kelet-Közép-Európára szakosodott befektetési társaság elemzői azonban jövőre 5 százalékos magyarországi jegybanki kamatmélypontot is elképzelhetőnek tartanak, a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege pedig 2010 végére 3,50-5,50 százalék közé csökkenő magyar jegybanki kamatot valószínűsít.

forint londoni elemzők kamat
Kapcsolódó cikkek