Magyar gazdaság

Klíma csúcs: Az USA "lassú", Kína kész lépni

Mintegy száz ország vezetőjének részvételével megkezdődött az ENSZ klímatalálkozója New Yorkban. Barack Obama elismerte, hogy országa túl lassan reagált az éghajlatváltozásra, a kínai miniszterelnök pedig várhatón országa felkészültségéről szól majd.

A most kezdődő ENSZ találkozó az év végére tervezett koppenhágai csúcsot készíti elő. Barack Obama a tanácskozás megkezdése előtt a Kongresszusnak szóló beszédében elismerte: a klímaváltozás elleni harcot kétségek és nehézségek akadályozzák – tudósít a Nasdaq.

Az amerikai elnök elismerte, hogy országa lassan reagált a kihívásokra, és megerősítette, hogy kész lépéseket tenni az ügyben. Az elnök ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a széndioxid kibocsátás növekedésének fő felelősei, a fejlődő országok szintén kötelesek kivenni a részüket a folyamatból. Obama hozzátette: a gazdasági válság idején kell megküzdeniük a globális felmelegedéssel, amikor minden ország vezetése fő feladatának a gazdaság rendbehozatalát és a munkahelyteremést tartja.

Bár a csúcson mintegy száz állam vezető vesz részt, a The Independent megfogalmazása szerint a figyelem középpontjában valószínűleg a kínai miniszterelnök áll majd. Peking már korábban jelezte, hogy "fontos" tervekkel érkezik a csúcsra. Bár valószínűtlen, hogy Hu Jintao elfogadja majd a széndioxid kibocsátásra vonatkozó korlátozást, elképzelhető, hogy az adott üzemre eső emisszió terén előrelépés következik be Kínában. Kína termeli a legtöbb széndioxidot a világon.

Obama globális felmelegedés ENSZ csúcs klíma hu jintao
Kapcsolódó cikkek