Magyar gazdaság

"Komoly csomagot" kaptak – Kötélhúzás az önkormányzatokkal

Komoly csomagot adtunk át az önkormányzati szövetségek képviselőinek: ebben szerepelt például a képviselők létszámának a csökkentésére, a polgármesteri tisztség erősítésére, a körjegyzőség alapítására, a gazdálkodás kötelező ellenőrzésére vonatkozó javaslatunk, amelyet ők kedvezően fogadtak.

Így mindenképp sikeresnek tartom a pénteki kormány–önkormányzati szakértői egyeztetést – jelentette ki lapunknak Jauernik István, a szakminisztérium államtitkára annak kapcsán, hogy volt olyan önkormányzati politikus, aki a Világgazdaság tegnapi számában úgy fogalmazott: megint nem történt előrelépés ezen a találkozón.

Jauernik azt mondta, ezeket a törvénymódosító javaslatokat nem a kormány, hanem az országgyűlés szakbizottsága terjeszthetné be a parlamentnek, így nagyobb remény van arra, hogy az ellenzéki pártok is megszavazzák. Fontos eredmény az is, hogy sikerült tisztázni, mit tartalmaznak és mit nem a törvényjavaslatok.

Az államtitkár szerint a költségvetési törvényjavaslatban szereplő feladatcsökkentés mellett – amelyek főleg az oktatás és a szociális ellátás területeit érintik – továbbiakról is szó esett a megbeszélésen.

Így az is, hogy a jövőben ne az önkormányzatok büdzséjét terheljék az építésügyi, valamint a tűzvédelmi hatósági munkák – csak az előbbi 6-8 milliárdos megtakarítást jelentene a számukra –, sőt, az okmányiroda működtetésének átadása is felvetődött, de a megyei jogú városok képviselői ezt határozottan ellenezték.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

megyei jogú város képviselő Országgyűlés törvényjavaslat önkormányzat szövetség Jauernik
Kapcsolódó cikkek