Magyar gazdaság

Lehet, hogy megint nagyot vág holnap az MNB

Elemzők többsége 50 bázispontos jegybanki alapkamat csökkentést vár hétfőn, de többen azt sem tartják kizártnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa erőteljesebben vágja vissza az alapkamatot.

A Reuters csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzői felmérése szerint a monetáris tanács 7,5 százalékra mérsékli hétfőn a jelenlegi 8,0 százalékos jegybanki alapkamatot, ezzel együtt 2009 végére 7,0 százalékos, 2010 végére pedig 6,0 százalékos alapkamatot mutat az elemzői konszenzus.

Londoni feltörekvő piaci elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy az általánosan várt fél százalékpontos enyhítésnél jóval agresszívabb kamatcsökkentésre is elszánhatja magát hétfőn a magyar jegybank, mivel ezt most lehetővé tennék a piaci körülmények.

A 4cast nevű vezető gazdasági előrejelző és elemző intézet még agresszívabb kamatcsökkentést valószínűsít. A ház szakértői "igen jelentősnek" nevezték annak az esélyét, hogy a magyar jegybank - "nagyon erőteljes inflációs érvekkel felfegyverkezve" - a hétfői kamatdöntő értekezleten a piaci konszenzusban szereplőnél meredekebb enyhítésről dönt. A 4cast 0,75 százalékpontos csökkentést jósol hétfőre, de közölte: nem zárja ki a júliusihoz hasonló mértékű, újabb 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést sem.

Simor András jegybankelnök a 47. Közgazdász vándorgyűlés zárónapján szombaton arról beszélt, hogy már most "célon van a monetáris politika", de csak akkor, ha az áfaintézkedések valóban kifutnak. A negatív kibocsátási rés úgy látszik, megfékezte az inflációs folyamatokat.

JP Morgan hétvégi előrejelzésében - a konszenzusnak megfelelően - a jelenlegi 8,00 százalékos kamatszint fél százalékpontos csökkentését valószínűsítette.

A cég londoni elemzői szerint a váratlanul alacsony augusztusi infláció (mindössze 5 százalék; A lakosság a fogyasztás visszafogásával reagált a begyűrűző gazdasági válságra, a csökkenő eladásokra pedig egyre nagyobb árengedményekkel válaszolnak a kereskedők. - A szerk.) és a júliusi kiskereskedelmi adatok jelzik a kereslet gyengeségét a végfogyasztás szintjén. Jóllehet a forint nem erősödött a legutóbbi monetáris tanácsi ülés óta, a mostani árfolyamszint körüli stabilizáció - a jelenlegi makroháttér ismeretében - elégséges lesz az újabb MNB-kamatcsökkentéshez - jósolják a JP Morgan szakértői.

A ház szerint jövőre a jegybank 3 százalékos célja alá süllyed az A pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegénél 2010 első negyedére 6 százalékos MNB-alapkamatot várnak.

A JP Morgan azonban egy nemrégiben kiadott külön elemzésében megjegyezte, hogy véleménye szerint 6 százalék alatti magyarországi jegybanki kamatszintnek már negatív átgyűrűző hatása lehet a forintra a kockázatvállalási hajlam gyengülése esetén.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegénél is fél százalékpontos csökkentést jósoltak a hétvégén a hétfői MNB-ülésre, ugyancsak kiemelve a kiskereskedelmi forgalom júliusi rekord - 6,6 százalékos éves szintű - visszaesését, amelyet a ház az áfaemelésnek tulajdonít.

A GS londoni elemzői megjegyzik ugyanakkor, hogy ennek az adóintézkedésnek az inflációs átszűrődő hatását a enyhítette, így az inflációs számok az utóbbi két hónapban az MNB által várt szint alatt voltak.

A cég várakozása szerint az éves összevetésű magyarországi inflációs ütem 2010 közepére csökken a 3 százalékos célszint alá.

Mindez együtt "bőséges mozgásteret" ad a pénzügypolitikai enyhítéshez, és a Monetáris Tanács "galambjai" valószínűleg ismét nagyobb mértékű, 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést fognak szorgalmazni. Az augusztusi ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint azonban a testület konzervatívabb tagjai attól tartanak, hogy a túl gyors enyhítési ütem fenntarthatatlan kamatcsökkentési várakozások piaci beárazásához vezethet, ez pedig jelentősebb piaci kilengéseket eredményezhet - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A cég ezért fél százalékpontra korlátozódó hétfői MNB-kamatcsökkentést vár, és azt valószínűsíti, hogy a jegybanki kamatszint az idei év végére 6,50 százalékra süllyed. A GS szerint azonban ez utóbbinak feltétele a 2010-es költségvetés sikeres parlamenti elfogadása, és az, hogy fennmaradjon a kedvező globális kockázatvállalási hajlam.

A Wood & Co. nevű, Kelet-Közép-Európára szakosodott befektetési társaság elemzői is fél százalékpontos hétfői enyhítést várnak, de jövőre 5 százalékos magyarországi jegybanki kamatmélypontot is elképzelhetőnek tartanak.

A Barclays Capital nevű vezető londoni befektetési bankcsoport szintén fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósol hétfőre, de ennél a háznál indokoltnak tartanák a gyors ütemű további enyhítést.

A cég londoni elemzői szerint egyes MNB-döntéshozók - tekintettel arra, hogy a globális enyhítési ciklus véget ért - ódzkodhatnak a forintbefektetések kínálta hozamelőny túl gyors szűkítésétől. A londoni nagybank szerint azonban a következő két negyedév jó lehetőséget kínálna az ütemes kamatcsökkentésre, mivel az amerikai Federal Reserve és az euróövezeti jegybank (EKB) majdani szigorítási ciklusainak kezdete még odébb van, a globális kockázatvállalási hajlam javul, a magyar gazdasághoz kapcsolódó kockázatok pedig láthatólag jelentősen mérséklődtek.

Mindez a Barclays Capital szerint indokolná, hogy a magyar már 2010 első negyedévének végére 5 százalékra csökkenjen.

A jegybank monetáris döntéshozó testülete legutóbb augusztus 24-én csökkentette ötven bázisponttal, 8 százalékra az alapkamatot.

alapkamat Goldman Sachs JP Morgan Wood & Co. Monetáris Tanács 4cast barclays capital
Kapcsolódó cikkek