Magyar gazdaság

A 2010-es hiánycél nehezen tartható - Kevésbé optimista jóslatok

„A jövő évi költségvetés önmagában biztosan nem alkalmas arra, hogy kivezesse a magyar gazdaságot a világgazdasági válságból, ugyanakkor a jelenlegi helyzetben nem is ez a legfontosabb cél, hanem az, hogy Magyarországnak mielőbb legyen elfogadott költségvetése, ami a tőkepiac bizalma szempontjából létkérdés” – hangsúlyozza Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője. A 2010-es költségvetés általános parlamenti vitája holnap kezdődik és csütörtökig tart.

„Amennyiben valóban olyan gyors lesz a kilábalás a jelenlegi válságból, mint amilyet a tőkepiacok jelenleg áraznak, akkor elképzelhető, hogy az olyan mértékű lökést ad a hazai gazdaságnak, amiből akár a vártnál magasabb adóbevételek is generálódhatnak, mi azonban ezzel kapcsolatban kevésbé vagyunk optimisták. Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a kormány előreláthatólag jókora tartalékokkal tervez a jövő évi büdzsében” – fejti ki véleményét a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Vizkelety Péter hozzáteszi: „Bár a Költségvetési Tanács – szeptember végi jelentése szerint – kedvezőbben ítéli meg a gazdaság rövidtávú kilátásait a kormánynál, s véleménye szerint 2010-ben az adóbevételek alakulását meghatározó árindexek és a nominális adóalapok is magasabbak lehetnek a kormány előrejelzésénél, mi a konzervatívabb verziót tarjuk valószínűbbnek, a meglévő nagyfokú külső kockázatok, a szokásosnál is több bizonytalansági faktor miatt.”

„Véleményünk szerint a kormány által 2010-re kitűzött, a arányában 3,8 százalékos hiánycél, ha egyáltalán tartható, akkor is csak nehezen. Több lényeges kockázatot is látunk ugyanis a deficitcél teljesülését illetően. Elég csak az egyik legfontosabb makrogazdasági mutatóra, a alakulására gondolni, amely egyszerre befolyásolja a személyi jövedelemadó bevételeket, a fogyasztás oldaláról az általános forgalmi bevételeket, a kiadások oldalán pedig a munkanélküli ellátáson felül akár több szociális jellegű kiadási tételt is. Közvetve pedig hatással van például a banki hitelportfoliók minőségére, így a bankok eredményességén keresztül a társasági adó bevételekre is” – figyelmeztet a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

„Ugyancsak növeli a deficitcél teljesülésével kapcsolatos kockázatokat a már idén is százmilliárdos nagyságrendű hiányt felhalmozó egészségügy helyzete is: jelenleg talán a legfontosabb aktuálpolitikai kérdés, hogy miként oldható meg a hátralévő hónapok finanszírozása.

Szintén kérdésessé teszik a hiánycél teljesülését a közösségi közlekedést vagy az önkormányzatokat érintő – strukturális változtatások nélkül végrehajtandó – megvonások, a kieső forrásokat azok nagy valószínűséggel, hitelfelvétellel pótolják majd, s így elveszhet az eredeti kormányzati célkitűzés is.” – emeli ki Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

szociális kiadás kockázat hitelportfólió hiánycél deficitcél deficit hiány közösségi közlekedés árindex költségvetés
Kapcsolódó cikkek