Magyar gazdaság

A gyáriparosok vágnák a költségeket, a közszolgák tiltakoznak Nagy-Britanniában

A Brit Gyáriparosok Szövetsége (CBI) arra bíztatta a kormány tagjait, hogy az állami szektorban a tervezetthez képest még erőteljesebb, további 120 milliárd font összegű kiadáscsökkentést hajtson végre.

A CBI szerint a pénzügyminiszternek arra kell törekednie, hogy a költségvetési kiadások 2015-2016-ra már egyensúlyban legyenek, ez a jelenleg tervezettnél két évvel korábbi időpont. John Cridland, a CBI vezérigazgató-helyettese úgy vélte, hogy gazdasági élénkülés esetén sem fog a deficit "egyszerűen eltűnni" - tudósít a BBC. 

A közszolgálati dolgozókat tömörítő Unison szakszervezet ugyanakkor azzal vádolja a gyáriparosokat, hogy felszálltak a "kiadáscsökkentési vonatra". Alistair Darling pénzügyminiszter becslése szerint az állami szektor hitelfelvétele a jövő évben rekord összeget, 175 milliárd fontot ér el.

Az Ernst and Young Item Club úgy véli, még túl korai az élénkülés kezdetéről beszélni, noha az Egyesült Királyságban növekvő derűlátás tapasztalható. Bár ez év második felében némi növekedés lesz érzékelhető, a brit gazdaságnak küszködnie kell azért, hogy 2010-ben 1 százalékos növekedést valósítson meg.

Az elemző cég vezetője szerint a tartós fellendüléshez a élénkülése szükséges, erre utaló jelek azonban jelenleg nincsenek. Peter Spencer úgy látja, a pozitív tőzsdei hangulat ellenére az adatok, például az ipari termelés nem támasztja alá a derűlátást.

gyáriparosok közszolgálati Darling cbi válság
Kapcsolódó cikkek