Magyar gazdaság

A high tech cégek nem települnek zsákfalvakba a kedvünkért

Hazánk versenyképességi indexe az utóbbi évtizedben folyamatosan romlott, így bizonyosan lenni mit feltérképezni. 2008-ra mindhárom Visegrádi ország megelőzte hazánkat: ma Csehország a 31., Szlovákia a 47., Lengyelország pedig a 46. helyen áll – írja a Világgazdasági Fórum versenyképességi riportjának elemzésében a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője.

A Világgazdasági Fórum jelentése kiemeli, hogy a válság nem csupán károkat okozhat, de lehetőséget is ad az alapjait vesztett gazdaság stabilizációjára és a fenntartható versenyképesség megalapozására. Erre hazánknak különösen nagy szüksége lenne, hiszen, ahogy a Fórum elemzése is kiemeli, országunk versenyképességi mutatói igen széles határok között mozognak, korántsem predesztinálják gazdaságunkat gyors felemelkedésre. Magyarország az üzleti szféra fejlettsége szempontjából például kifejezetten rosszul szerepel (76.), miközben az innováció kategóriájában az elfogadhatónak mondható 45. helyezést érte el.

A hatékonyságfokozó tényezőkön belül a felsőoktatás és a szakképzés helyzete előnyös, ezzel szemben a legalapvetőbb követelmények tekintetében rendkívül alacsony színvonalon teljesít az ország. Az állami intézményrendszert tekintve csupán 76., gazdasági (in)stabilitása pedig mindössze a 83. helyhez volt elég. Az intézményrendszer alkategóriáit tekintve még rosszabb bizonyítvánnyal szembesülünk: a bürokratikus terhek terén a 133 vizsgált ország közül Magyarország a 130. helyen áll, az állami hatékonyság tekintetében a 127., míg a politikusok iránti bizalom szempontjából a 111., a közpénzek felelős kezelésének tekintetében pedig a 99.

Az infrastruktúra (57.), illetve az egészségügy és alapszintű oktatás terén (53.) legalább a középmezőnyt beértük. E heterogenitás jól mutatja, hogy a keletebbre lévő országokhoz hasonlóan első lépésben itt is az intézményrendszert kell megerősíteni, hiszen magas szintű innováció elképzelhetetlen megfelelő háttér nélkül. A hi-tech cégek nem fognak a vasúttól, autópályától elzárt zsákfalvakba települni csak azért, mert a magyar munkaerő nem mobil.

Hazánk a jelentés szerkesztői szerint jelenleg a hatékonyságvezérelt és az innováció-vezérelt típusok közötti átmeneti gazdasággal rendelkezik, ezért ahhoz, hogy versenyképesebbek tudjunk lenni, a kutatás-fejlesztés színvonalának javítására, illetve további külföldi befektetők bevonására van szükség. Ebből a szempontból a válság akár az utolsó figyelmeztetésének is tekinthető arra, hogy ahhoz, hogy az ország visszanyerje a külföldi befektetők bizalmát, először a politikai-gazdasági stabilitás megerősítésére van szükség. Ez mindenképpen feltételezné a konszenzus kialakítását a mindenkori kormány és ellenzék között a gazdaságfejlesztés legfontosabb kérdéseiben. 

Világgazdasági Fórum versenyképesség Méltányosság Politikaelemző Központ elemzés
Kapcsolódó cikkek